V.K. u Vijesti

Ponovo protiv COVID potvrda: Studenti pozivaju na 'mirno i dostojanstveno okupljanje' ispred ovog zagrebačkog faksa

Iako su svi studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu još ovaj tjedan na online nastavi, a odluka o propusnicama za studente se tek treba donijeti, studenti danas pozivaju na prosvjede.

22. studenog 2021 13:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti su prošli ponedjeljak prosvjedovali ispred dva zagrebačka fakulteta: Veterinarskim, a potom i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Kako smo tada prenosili, obratio im se dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković s kojim su prosvjednici razgovarali o daljnjim odlukama fakulteta i traženju COVID potvrda protiv kojih se najglasnije i bune.


>>>Počeli prosvjedi zbog COVID potvrda! Studenti palili lampaše pred FFZG-om, dekan poručio: 'Ja o Ustavu pojma nemam...'<<<


Podsjetimo, zbog novih preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su stupile na snagu 16. studenog, od svih se zaposlenika javnih institucija traži negativan test ili propusnica kako bi mogli nastaviti neometano raditi svoj posao. Uz to, u preporukama stoji i kako svi sugrađani, koji žele ući u javne institucije također moraju imati EU digitalnu COVID potvrdu ili negativni test, a ovo pravilo izuzima studente, osim ako fakultet ne odluči drugačije.


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<


Kako su prošli tjedan imali prvi prosvjed, on se ovaj ponedjeljak ponavlja ispred Filozofskog fakulteta, ovaj puta u 17 sati, barem po pozivima koji se objavljuju po studentskim Facebook grupama i Instagram profilu "Studenti za slobodu". Osim što su svoje studente obavijestili da će se tijekom iduća dva tjedna (od 15. do 26 studenog) nastava izvoditi isključivo online, najavili su i kontrole – pri ulasku u zgradu fakulteta. Naime, od 15. studenoga svi će morati imati COVID potvrdu o cijepljenju, potvrdu o preboljenju ili pravovaljani negativni test (antigenski ili PCR, dok se kućni test neće smatrati važećim), a uz COVID potvrdu, studenti će morati priložiti i iksicu.


Po pitanju propusnica i Filozofskog fakulteta, dekan se u svom obraćanju prosvjednicima prošli tjedan osvrnuo na te mjere i naglasio kako će odluku o (ne)obaveznom posjedovanju propusnice donijeti tek krajem ovog tjedna.  "Za vas je irelevantna budući da je za vas nastava online. Nova odluka dolazi krajem drugog tjedna i vrijedit će na dalje. Odluka će biti na temelju onoga što odluči država", kazao je prošli tjedan dekan prosvjednicima i studentima.


"Mirno i dostojanstveno okupljanje ispred Filozofskog fakulteta. Pridruži se i podrži", piše na njihovom Instagram profilu koji trenutno broji nešto iznad 300 pratitelja.


>>>Još dva zagrebačka fakulteta objavila da će od studenata zahtijevati test ili propusnicu<<<


Nekoliko je fakulteta i sveučilišta diljem Hrvatske objavilo kako će se nastava izvoditi online, Fakultet Hrvatskih studija odlučio je ne tražiti propusnice od svojih studenata, dok su Medicinski fakultet i Veterinarski fakultet već od prošlog tjedna uveli obavezu testiranja ili predočenja COVID potvrda.

Još vijesti