Mojfaks.hr u Vijesti

Novim zakonom predviđen 'dress code' na fakultetima: Zabranjuju se mini suknje, majice na bretele, trenirke...

Studentica Fakulteta političkih nauka Emina Obradović kaže da je primijetila da mnogo studentica na fakultete dolazi u kratkoj i uskoj odjeći...

8. lipnja 2017 18:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i drugih visokoškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo više neće moći na predavanja i ispite dolaziti oskudno i neprimjereno odjeveni, stoji u Prijedlogu novog zakona o visokom obrazovanju, o kojem ovih dana raspravljaju zastupnici Skupštine KS.

Studentica Fakulteta političkih znanosti Emina Obradović kaže da je primijetila da mnogo studentica na fakultete dolazi u kratkoj i uskoj odjeći. "Pravilnik o primjerenom odijevanju imali smo u srednjoj školi i morali smo ga poštivati. Ne vidim razlog zbog čega i studenti, a posebno moje kolegice, ne bi morali povesti računa o tome kako će doći na predavanje ili izaći na ispit", smatra Obradović.

Adi Demir, student Stomatološkog fakulteta, podržava uvođenje dres koda. "Širom svijeta postoji praksa da studenti moraju dolaziti primjereno i uredno obučeni. Ne vidim razlog zbog čega tako ne bi bilo i kod nas. Po odjeći često zaključujemo o kakvoj se osobi radi, a to se na fakultetima ne bi trebalo gledati. Neprimjereno je biti u trenirci ili uskoj i kratkoj haljini i zbog profesora", ističe Demir za Dnevni avaz.

Dekan Filozofskog fakulteta UNSA-e Salih Fočo kaže da se kodeks oblačenja mora poštivati.

"Svako oblačenje mimo kodeksa predstavlja nepoštivanje obrazovne institucije i akademske zajednice. Studenti dolaze na fakultete nužno radi znanja. Kodeks oblačenja morao se uvesti jer je primijećeno na nekim fakultetima da su dolazili neprimjereno odjeveni, u trenirkama, kratkim suknjama i dekoltiranim majicama. Takva odjeća odaje primitivizam i zaostalost", kaže Fočo.

U Studentskom parlamentu (SPUS) smatraju da će novim zakonom o visokom obrazovanju ovaj problem biti riješen.

"Do sada ta oblast nije bila uređena te su se studenti, a i profesori često ponašali kako ne dolikuje visokoškolskoj ustanovi. Također, na predavanja i ispite su dolazili u trenirkama, šorcevima, mini suknjama, majicama na bretele, što je narušavalo dignitet Univerziteta", kažu iz SPUS-a.

L.B./izvor: Dnevni avaz
foto: Pixabay