Mojfaks.hr u Vijesti

Nude smještaj, prehranu, udžbenike, stipendije: Sve veći interes za vojne studijske programe

Na Hrvatsko vojno učilište 'Petar Zrinski' u nedjelju je navečer stiglo 115 kadeta druge generacije studenata koji će polaziti tri prediplomska studijska programa toga učilišta. Već u ponedjeljak prijepodne počeli su i prvi dio vojne obuke.

2. rujna 2015 12:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim studija vojnog inženjerstva, vojnog vođenja i upravljanja te vojne aeronautike, nadaju se kako će nakon studija za vojnog pilota nagodinu imati i novi studij - Vojno pomorstvo.

"Ova je generacija po uspjehu u srednjoj školi i na maturi još nešto bolja nego što je to bila prva. Uz to, najveći se dio njih izjasnio kako im je to bio prvi upisni izbor", rekao je za Glas Slavonije general pukovnik, dr. sc. Slavko Barić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”.

Zanimanje za vojne studijske programe i ove je godine bilo vrlo veliko, pa su se za Vojno vođenje i upravljanje prijavila čak 674 kandidata, a za Vojno inženjerstvo njih 293, što svjedoči da nikako nije bilo lako izboriti prolaz u hrvatski vojni obrazovni sustav. Treba napomenuti i kako se 121 kandidat prijavio za oba ta studijska programa.

"Iz prve, prošle godine, upisane generacije u sustavu je ostalo njih 92, što znači da ih je 12 odustalo. Čak 80 ih je dalo sve uvjete za upis u drugu godinu, što znači da bi nakon preostalih ispitnih rokova u rujnu mogli imati prolaznost od približno vrlo dobrih 85 posto onih koji su zadovoljili kriterije sveučilišnog dijela, ali i vojne programe. Naši studenti, u odnosu prema ostalim redovnim studentima, imaju od 300 do 350 sati veće opterećenje", zaključuje Barić.

Kad se u obzir uzme što nude svojim studentima, nije teško shvatiti zašto su vojni programi sve popularniji. Naime, studentima su osigurani smještaj, prehrana, udžbenici i stipendija.

"Polaznicima je osiguran smještaj, poseban kadetski režim prehrane, plaćen im je gradski prijevoz, kao i propisani udžbenici. Svaki kadet dobiva laptop s besplatnim korištenjem interneta, sportsku opremu, od tenisica do trenirki, uključena je i obveza učenja plivanja, skijanja, vozačkog ispita na trećoj godini, kao i mjesečna stipendija. Ona raste, od približno 840 kuna na prvoj godini studija, preko 1000 na drugoj, pa sve do 1500 kuna na završnoj godini. Osigurano im je i daljnje školovanje u civilstvu, završetak diplomske razine, usavršavanje u vojnom smislu te mogućnosti odlaska na rad u međunarodnim organizacijama, zapovjedništvima i stožerima, kao i specijalizacije", ističe Slavko Barić.

Oni najbolji, s prosjekom ocjena iznad 4,5, imaju poslije mogućnost završiti i doktorski studij, znači, mogućnost cjelokupnog vođenja karijere i napredovanja u znanju: “Osigurana im je vojna karijera...A ako se radi o natprosječnim rezultatima, pripremamo ih u tom, znanstvenom, smislu za buduće predavače. Njihova buduća plaća kao poručnika, u zavisnosti od toga gdje će raditi jednog dana, u gardijskoj ili nekoj drugoj postrojbi, približno je oko 7000 kuna, a tu su i zapovjedni i neki drugi dodaci”, zaključuje Barić, dodajući kako im je nakon tri godine osiguran viši čin, što opet znači i povećanje plaće.

Više pročitajte ovdje.

izvor: Glas Slavonije

Još vijesti