V.K. u Vijesti

[VIDEO] Od nekadašnje kotlovnice i praonice rublja u dva novootvorena studentska paviljona: Evo kako izgledaju

Nakon Osijeka, i Sveučilište u Puli otvorilo je dva nova paviljona koja osiguravaju dodatnih 248 kreveta, a sve se može pregledati i virtualnom šetnjom.

2. ožujka 2022 11:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište Jurja Dobrila u Puli službeno je otvorilo dva nova paviljona studentskog doma. Kako pišu na službenim stranicama Sveučilišta, cilj otvaranja dva nova paviljona je „doprinijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, dok je specifični cilj povećanje kapaciteta studentskih domova kroz rekonstrukciju i modernizaciju postojećih i gradnju novih“, pišu.


Kako nastavljaju, ovim su projektom studentima unaprijeđeni uvjeti studiranja te im je olakšano podmirenje troškova studija, dnevne prehrane i troškova stanovanja „i to prvenstveno onima kojima je to najpotrebitije – studentima slabijeg socio – ekonomskog statusa i studentima s invaliditetom“.


Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli


Bivša kotlovnica i praonica rublja postali studentski paviljoni


Paviljon broj „2“, bruto površine 5.682,35 m2 smještajnog kapaciteta od 194 ležaja u 97 smještajnih jedinica izgrađen je na lokaciji nekadašnje kotlovnice, a od ukupnog broja soba, njih četiri su prilagođene osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, dok u objektu osigurani i pomoćni sadržaji namijenjeni dnevnom boravku, učenju i prehrani.


Ulaz u novi Paviljon 2 / Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli


Paviljon „3“ koji je bruto površine od 1.466,66 m2 s kapacitetom od 54 ležaja u 27 smještajnih kapaciteta s učionicama, čajnom kuhinjom i spremištem, zapravo je prenamijenjena nekadašnja praonica rublja Opće bolnice Pula.


Kako pojašnjavaju, „srušen je objekt kotlovnice, izgrađena su dva paviljona, uređen je okoliš, izvršene usluge nadzora i voditelja projekta, a gradilište se cijelo vrijeme izgradnje snimalo uslugom live stream-a".


Sobe su im moderno uređene / Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli


„Pulski dom je na puno višoj razini od zagrebačkih“


„Obzirom na financijsku, institucionalnu, okolišnu i administrativnu održivost projekta, njegovi ishodi predstavljaju trajno i značajno podizanje kvalitete uvjeta studiranja i doprinos pristupačnosti  osoba iz ranjivih skupina visokom obrazovanju te poboljšanje studentskog standarda i cjelokupnog studentskog života u Puli“, navode na svojoj stranici.


>>>[FOTO] Studenti od DANAS mogu useliti u najmoderniji dom u Hrvatskoj: Evo kako izgleda!<<<


Za Istru24 studenti su komentirali kako im se sviđa novi dom. „Prije preseljenja bio sam u privatnom smještaju i ovom sam se smještaju jako radovao. Financijski je isplativo, gotovo 1200 kuna manje ću mjesečno izdvajati za smještaj. Bio sam u posjetu pojedinim zagrebačkim studentskim domovima i mogu reći da je ovaj naš pulski na jednoj puno višoj razini. Najviše mi se svidio novi, suvremeni ambijent te blizina menze i faksa“, rekao je Vedran, student treće godine povijesti, koji je u Pulu došao iz Kutine.


"Svi smo kao jedna zajednica"


Studenti su imali pravo birati žele li ostati u prvom paviljonu ili seliti u novi, što je učinila i Nadine. „Puno je ljepše, veće i prostranije od prijašnjeg doma. Imamo puno mjesta za druženje i učenje“ kazala je za Istra24. Njena kolegica Mirta doselila je iz privatnog smještaja. „Mislim da su svi studenti prezadovoljni, sve je na visokom standardu, lijepo i novo, a i financijski nam se isplati. Dojmilo me se okruženje jer smo svi sada kao nekakva velika zajednica. Mislim da će ovdje biti zabavno“, kazala je.


Studentice odmaraju u dnevnom boravku u novom domu / Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli


S druge strane, njihova kolegica Tena ipak misli da je cijena smještaja previsoka. Kako pišu, cijena smještaja varira od 750 do 900 kuna, ovisno o socio-ekonomskom statusu studenta. „Imamo sve novo opremljeno, televizore i klimu, ali ipak je 750 kuna, po meni, previsoka cijena za studentski smještaj“, kazala je.


>>>Sveučilište zapošljava studente: Kužiš se u TikTok, Facebook i Instagram? Prijavi se!<<<


Na kraju, Sveučilište u Puli nudi i virtualnu šetnju po novim objektima, pa na ovom linku možete vidjeti kako to izgleda!



Još vijesti