V.K. u Vijesti

[VIDEO] Od nekadašnje kotlovnice i praonice rublja u dva novootvorena studentska paviljona: Evo kako izgledaju

Nakon Osijeka, i Sveučilište u Puli otvorilo je dva nova paviljona koja osiguravaju dodatnih 248 kreveta, a sve se može pregledati i virtualnom šetnjom.

2. ožujka 2022 11:04
Novi paviljoni, Pula, Sveučilište u Puli

Novi paviljoni, Pula, Sveučilište u Puli Foto: Screenshot

Sveučilište Jurja Dobrila u Puli službeno je otvorilo dva nova paviljona studentskog doma. Kako pišu na službenim stranicama Sveučilišta, cilj otvaranja dva nova paviljona je „doprinijeti smanjenju troškova studiranja i povećanju pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, dok je specifični cilj povećanje kapaciteta studentskih domova kroz rekonstrukciju i modernizaciju postojećih i gradnju novih“, pišu.


Kako nastavljaju, ovim su projektom studentima unaprijeđeni uvjeti studiranja te im je olakšano podmirenje troškova studija, dnevne prehrane i troškova stanovanja „i to prvenstveno onima kojima je to najpotrebitije – studentima slabijeg socio – ekonomskog statusa i studentima s invaliditetom“.


novi paviljoni, Pula novi paviljoni, Pula Foto: Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli/Screenshot

Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli


Bivša kotlovnica i praonica rublja postali studentski paviljoni


Paviljon broj „2“, bruto površine 5.682,35 m2 smještajnog kapaciteta od 194 ležaja u 97 smještajnih jedinica izgrađen je na lokaciji nekadašnje kotlovnice, a od ukupnog broja soba, njih četiri su prilagođene osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, dok u objektu osigurani i pomoćni sadržaji namijenjeni dnevnom boravku, učenju i prehrani.


paviljon 2, Pula paviljon 2, Pula Foto: Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli/Screenshot

Ulaz u novi Paviljon 2 / Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli


Paviljon „3“ koji je bruto površine od 1.466,66 m2 s kapacitetom od 54 ležaja u 27 smještajnih kapaciteta s učionicama, čajnom kuhinjom i spremištem, zapravo je prenamijenjena nekadašnja praonica rublja Opće bolnice Pula.


Kako pojašnjavaju, „srušen je objekt kotlovnice, izgrađena su dva paviljona, uređen je okoliš, izvršene usluge nadzora i voditelja projekta, a gradilište se cijelo vrijeme izgradnje snimalo uslugom live stream-a".


novi paviljoni, nove studentske sobe, Pula novi paviljoni, nove studentske sobe, Pula Foto: Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli/Screenshot

Sobe su im moderno uređene / Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli


„Pulski dom je na puno višoj razini od zagrebačkih“


„Obzirom na financijsku, institucionalnu, okolišnu i administrativnu održivost projekta, njegovi ishodi predstavljaju trajno i značajno podizanje kvalitete uvjeta studiranja i doprinos pristupačnosti  osoba iz ranjivih skupina visokom obrazovanju te poboljšanje studentskog standarda i cjelokupnog studentskog života u Puli“, navode na svojoj stranici.


>>>[FOTO] Studenti od DANAS mogu useliti u najmoderniji dom u Hrvatskoj: Evo kako izgleda!<<<


Za Istru24 studenti su komentirali kako im se sviđa novi dom. „Prije preseljenja bio sam u privatnom smještaju i ovom sam se smještaju jako radovao. Financijski je isplativo, gotovo 1200 kuna manje ću mjesečno izdvajati za smještaj. Bio sam u posjetu pojedinim zagrebačkim studentskim domovima i mogu reći da je ovaj naš pulski na jednoj puno višoj razini. Najviše mi se svidio novi, suvremeni ambijent te blizina menze i faksa“, rekao je Vedran, student treće godine povijesti, koji je u Pulu došao iz Kutine.


"Svi smo kao jedna zajednica"


Studenti su imali pravo birati žele li ostati u prvom paviljonu ili seliti u novi, što je učinila i Nadine. „Puno je ljepše, veće i prostranije od prijašnjeg doma. Imamo puno mjesta za druženje i učenje“ kazala je za Istra24. Njena kolegica Mirta doselila je iz privatnog smještaja. „Mislim da su svi studenti prezadovoljni, sve je na visokom standardu, lijepo i novo, a i financijski nam se isplati. Dojmilo me se okruženje jer smo svi sada kao nekakva velika zajednica. Mislim da će ovdje biti zabavno“, kazala je.


novi paviljon, Pula, dnevni boravak novi paviljon, Pula, dnevni boravak Foto: Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli/Screenshot

Studentice odmaraju u dnevnom boravku u novom domu / Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište Jurja Dobrila u Puli


S druge strane, njihova kolegica Tena ipak misli da je cijena smještaja previsoka. Kako pišu, cijena smještaja varira od 750 do 900 kuna, ovisno o socio-ekonomskom statusu studenta. „Imamo sve novo opremljeno, televizore i klimu, ali ipak je 750 kuna, po meni, previsoka cijena za studentski smještaj“, kazala je.


>>>Sveučilište zapošljava studente: Kužiš se u TikTok, Facebook i Instagram? Prijavi se!<<<


Na kraju, Sveučilište u Puli nudi i virtualnu šetnju po novim objektima, pa na ovom linku možete vidjeti kako to izgleda!Još vijesti