L.B. u Vijesti

Zagrebački profesor osmislio aplikaciju protiv varanja na ispitima: Instalira se u 2 klika, a evo kako radi

Radi se o aplikaciji koja sprečava prepisivanje tako što onemogućuje studentima pokretanje drugih aplikacija i dodatne windows kratice itd. Uz to aplikacija snima video i audio.

25. lipnja 2021 17:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jurica Đurić, nastavnik Visoke škole za informacijske tehnologije iz Zagreba, u studiju Večernji TV-a govorio je o sustavu protiv prepisivanja na online ispitima koji je sam razvio.
Aplikacija koja sprečava prepisivanje tako što onemogućuje studentima pokretanje drugih aplikacija i dodatne windows kratice. Uz to, aplikacija snima video i audio. Nakon što završi provjera, nastavnik ima mogućnost pogledati cijeli videozapis, tako da ima potpunu kontrolu, odnosno naknadno može vidjeti što se događalo.


>>>'Možete li mi riješiti Međunarodnu ekonomiju?' Studenti plaćaju 'masne' cifre da netko drugi polaže ispite umjesto njih<<<


Instalacija je jednostavna, tvrdi ovaj profesor. "Svi studenti to mogu napraviti u dva, tri klika", govori Đurić. Ideja za aplikaciju je stigla nenadano. "Kako je krenula korona, supruga je dobila otkaz. U jednom trenutku bila je na razgovoru za posao, odnosno na psihološkom testiranju, gdje su je snimali. Razmišljao sam – u redu, dolaze kolokviji, u edukaciji smo, kako ćemo provoditi ispite? I doslovno sam rekao: 'Idem probati.' I tako je krenulo", objašnjava.


Napravio je prvu verziju. Prvobitno je bila opcija da se snima. Drugo da se zabrane dodatne kratice i da se ugase programi. "Proveo sam prvi testni kolokvij na svom kolegiju. Funkcioniralo je, ali bilo je nekih problema koje nisam očekivao. Antivirusni software koji je prepoznao aplikaciju kao virus itd. Naknadno se sve to svelo na neke jednostavnije stvari, poput toga da nekome nije funkcionirala kamera", dodaje.


Prilikom prvog testiranja nije ulovio studente koji pokušavaju varati. "Na mom ispitu ne jer svi su bili pod stresom kako će to funkcionirati, hoće li im raditi ili neće. Bili su u strahu od aplikacije", prisjetio se.


>>>Svi problemi polaganja online ispita u Hrvatskoj: '5 minuta za test, 15 sekundi za odgovor – na faksu se to NIKAD ne bi dogodilo!'<<<


Aplikacija je testirana na Visokoj školi Bernays i s nekim partnerima unutar regije, a postoje inicijalni razgovori za američko tržište.


Dalje otkriva da su očili studente koji pokušavaju činiti nedopuštene radnje. "Kamera snima pogled. Bilo je situacija gdje ljudi gledaju lijevo, desno, pokušavaju gledati dolje. Većina je rekla da tijekom testa razmišljaju, gledaju gore, dolje, ali jednostavno se vidi da pokušavaju čitati. To je sad dodatni korak koji je u budućnosti zamišljen, da se s pomoću umjetne inteligencije napravi otkrivanje takvih sumnjivih ponašanja u realnom vremenu. Tako da čim sustav detektira da student pokušava prepisati, alarmira nastavnika da je sumnjiv i da ga treba više pripaziti ili naknadno usmeno ispitati", objašnjava.


Ovaj profesor smara da je varanje jednako problem studenata kao i profesora. "Student pokušava prepisati misleći da će dobiti veće znanje, a zapravo neće dobiti ništa nego veću ocjenu. Nije cilj studiranja dobiti veću ocjenu nego znanje. U cijelom obrazovnom sustavu sve je orijentirano na to koju ste ocjenu iz kojeg predmeta dobili", odgovara.


Stoga smatra da treba mijenjati način postavljanja ispita. "Dosta stvari mnogi studenti ne razumiju. Nastavnik bi morao prilagoditi pitanje da bi ga student mogao razumjeti. Naravno, treba i motivirati studenta da nije bitna samo ocjena nego i znanje", tvrdi.


>>>Većina studenata iskoristi priliku barem jednom: Samo je 25% 'nevinih' – evo što oni koji varaju koriste za prepisivanje<<<


Više pročitajte ovdje.


izvor: Večernji list

Još vijesti