Mojfaks.hr u Vijesti

Otkrivena nova vrsta biljke, opisao ju upravo profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta

Na obroncima dvaju dalmatinskih otoka otkrivena je upravo nova vrsta biljke tj. zvončića, koju je opisao, zajedno sa svojim suradnicima, profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Sandro Bogdanović.

28. kolovoza 2019 16:45
Otkrivena nova vrsta biljke, opisao ju upravo profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta

Otkrivena nova vrsta biljke, opisao ju upravo profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta Foto: MojFaks

Campanula cremnophila, ili 'ona koja voli pukotine stijena' ime je nove endemične vrste zvončića pronađenog na hrvatskim otocima Pelješac i Elafiti te predstavlja evolucijsku liniju, zajedno sa svojim 'sestrinskim' endemičnim zvončićima iz Italije i Južne Dalmacije.



Baš poput ovog, profesor Bogdanović je i prije pet godina otkrio na otoku Visu još jednu vrstu zvončića – Teutin zvončić, dobiven po kraljici Teuti po kojoj je dobila ime špilja pokraj koje je ta biljka pronađena. Kako je tada objasnio za portal Biologija.com.hr, Teutin zvončić otkrio je slučajno u šetnji s prijateljima do spomenute špilje.


"Dok su oni istraživali u špilji, ja sam istraživao stijene vani i tamo sam pronašao tog jednog zvončića (Campanula) koji nije bio u cvatu. Bili su samo prisutni listovi i na kraju se ispostavilo da se radi o novoj vrsti za znanost'', ispričao je. 


Opisao ju je upravo u časopisu za biljnu taksonomiju i sistematiku - Plant Systematics and Evolution, a cijeli znanstveni rad za više detalja možete pogledati ovdje.


P.H.

Foto: agr.unizg.hr

Još vijesti