V.K. u Vijesti

Predsjednik Vučić želi da studentice rađaju: Nudi im ukidanje ispitnih rokova, više vremena za diplomu i 4 tisuće eura

I susjedi se bore s demografskim problemom sve manjeg broja rođene djece. Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, najavljuje određene olakšice za mlade parove, ali i studente, ukoliko odluče zasnovati obitelj.

25. studenog 2021 12:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, jučer je održao konferenciju za medije tijekom koje se osvrnuo na nekoliko aktualnih tema među kojima su gospodarski koraci koje vlada planira poduzeti, teme razgovora s predsjednikom Rusije, Putinom, stanje na Kosovu, ali i o nove mjere demografske politike.


Vučić je svoju konferenciju otvorio s problemima u kojima se nalazi Srbija, a to je njihova loša demografska slika. "Riječ je o novim demografskim mjerama kako bismo podigli stopu rodnosti. Sve nas je manje. Podaci govore da je stopa rodnosti u našoj zemlji tek nešto malo više od 1,5, a potrebno nam je 2,15. To je vrlo složen problem", započinje predsjednik.


>>>21-godišnji student-čudo: Studira na 2 fakulteta, a u indeksu ima 50 petica<<<


Za prvo dijete 4 tisuće eura, studenti roditelji imaju pravo dulje studirati


Nakon što je najavio veću novčanu pomoć za svako rođeno dijete od 1. siječnja 2022. godine, najavio je olakšice i za studente, prenosi RTS.


"Svi u Srbiji dobivat će, de facto, 4 tisuće eura za prvorođeno dijete. Idemo u izmjenu Zakona o zaštiti obitelji, uvodi se nova mjera. Danas nam majke prosječno rađaju u 30-oj godini. Pokušat ćemo motivirati studente, dame i muškarce, da ne bježe od braka kao institucije i rađanja djece. Za studente odmah donosimo mjeru. Ako djevojka ili žena zatrudni i rodi dijete, za nju neće vrijediti ispitni rokovi. Isto tako i za muškarca koji je student ne vrijede ispitni rokovi, ali ćemo odrediti rokove za obične fakultete. Svi oni će morati završiti studij do 26. godine, a računat će im se kao da su redovno završili. Za Medicinske fakultete je do 28. godine. Što time dobivamo? Oni se ne moraju pojaviti u prosincu ako u tom periodu idu na rađanje. Ili na primjer u rujanskom roku, lipanjskom roku", pojašnjava predsjednik nove mjere.


Dodaje i kako za njih neće biti dodatnih troškova ponovnog upisa godine, prenošenja ispita i sličnih financijskih izdataka.


>>>Hrvatski studenti vjeruju u 'dok nas smrt ne rastavi', ali ne na crkveni način: Evo s koliko godina sklapaju brakove<<<


"Za njih ne postoji obnova godine, oni su položili, no da ne bismo ponizili neophodnost znanja, moraju završiti redovne četverogodišnje fakultete do svoje  26. godine, a studenti medicinskih fakulteta do 28. godine", ponavlja.


Za što ranije napuštanje obiteljskog doma poklon od 10 do 20 tisuća eura


Vučić kaže kako žele promijeniti društveno okruženje i atmosferu za mlade, kako bi postali svjesni činjenjice da ne uništavaju karijeru ako se odluče na dijete i ostvariti se u roditeljskoj ulozi. Mjeru smatraju važnom, pa naglašava kako će stupiti na snagu u narednih nekoliko tjedana.


>>>Diplomom do samoće: Fakultetski obrazovane žene sve teže pronalaze bračnog partnera<<<


Uvodi se još nekoliko mjera, a naredna je vezana za direktnu "motivaciju" od 10 do 20 tisuća eura poklona mladim ljudima da čim ranije izađu iz roditeljskog doma. "Ovo mjera, koju smatramo najvažnijom, je direktno vezana za majke kako ne bi došlo do zloupotreba. A to su stanovi i ogromna pomoć. Država će bespovratno dati mladim bračnim parovima, ali će pravo svojine ići na majku. Što razmatramo je zapravo ovisno o tome koji bi se stambeni prostor uzimao, točnije gdje i koja je njihova veličina. Između 10 i 20 tisuća eura direktno poklanjamo od države kako bismo motivirali mlade ljude da izađu iz obiteljskih domova ranije", kazao je.


Mišljenja je, naime, da vjerojatnost za zasnivanje obitelji opada ukoliko mladi do 40. godine ostanu u roditeljskoj kući.


>>>Prvo dijete, a onda možda brak: Sve više fakultetski obrazovanih žena rađa van braka<<<


"Ovo će biti jedna velika mjera koja će potaknuti i bolje riješiti i stambenu izgradnju u našoj zemlji, ali će mnogo značiti i mladim bračnim parovima", kazao je.


Vučić ponovno naglašava kako mjere za studente i mjere za povećanje pomoći za provorođeno dijete stupaju na snagu zasigurno, dok mjera za davanje poklona u vrijednosti od 20 tisuća eura za "osamostaljenje" još nije u potpunosti definirana.


Kako bi pojasnio važnost mjera, Vučić je naglasio kako će država morati izdvojiti 50 milijuna eura godišnje samo za mjeru pomoći za prvorođeno dijete, dok će za studente morati provjeriti Zakon o sveučilištima.


izvor:  RTS-službeni kanal@Youtube.com

Još vijesti