L.B. u Vijesti

Pandemija ostavila traga na mladima: Sve ih više sreću traži u kanabisu i alkoholu

Pandemija je ostavila traga na mentalnom zdravlju nacije. Sve je više ljudi koje muči depresija, mnogi se prepuštaju ovisnostima – posebno o alkoholu.

14. rujna 2021 15:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Teret krize uzrokovane COVID-om prelomio se preko leđa djece i mladih koji sve češće trebaju pomoć, bilo zbog mentalnih problema, bilo zbog ovisnosti o lakim drogama ili alkoholu, piše HRT.


Porast uporabe kanabisa među mladima


Kako bi stvorili privid sreće, odlaze u drugu krajnost – posežu za drogom. Svaka peta mlada osoba konzumira kanabis. "Najviše se vidi porast uporabe kanabisa i ono što je tu posebno problematično je da se on značajno bilježi upravo među mlađom populacijom", kaže prim. dr. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.


>>>60% studenata nema više volje ni koncentracije za studij: 'Mladi će biti najveće preživjele žrtve pandemije'<<<


Zabrinjava i porast broja alkoholičara. Ima ih mnogo više od službenih 250 tisuća. "Danas ih je sigurno puno, puno više. Mladi su ušli u taj svijet alkohola noseći se s ovom krizom i, nažalost, mnogi od njih će zauvijek ostati u toj sivoj, crnoj zoni ovisnosti, mentalne bolesti, nefunkcioniranja", kaže prof. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče.


150 tisuća bolesnih ljudi


I kockanje uzima danak. "Naše su procjene na 150 tisuća. To je zbilja katastrofa. 150 tisuća bolesnih ljudi", kaže Bagarić.


>>>Svi pričaju o psihičkom zdravlju i stresu: Pitali smo studente tko ih tješi u ovim kriznim vremenima i ne, nisu psiholozi<<<


Mnogo je i onih koji iz svega ne vide izlaz. "Zabrinjavajuća je pojava da su prošle godine u dobnim skupinama od 15 do 25 godina samoubojstvo počinile čak 44 osobe, što je porast od 57 % u odnosu na prethodnu godinu", kaže Tin Pongrac, predsjednik Udruge "Životna linija".


Zato je nužno, apeliraju, angažirati dodatne stručnjake koji bi pomogli u zacjeljivanju teških rana.


izvor: HRT

Još vijesti