Mojfaks.hr u Vijesti

Plodan ili zgodan: lijepo lice studenta otkriva slabiju kvalitetu njegovih ‘plivača’

Lijepo lice jednako loša sperma – tako barem tvrdi grupa međunarodnih znanstvenika koja je uporedila kvalitetu sperme i fizičku privlačnost pedesetak studenata kako bi saznala biraju li žene partnera motivirane njegovom plodnošću...

10. rujna 2014 12:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ne možete imati i ovce i novce – morat ćete odabrati između lijepog lica i eventualnog potomstva koje će naslijediti vašu lozu.

Studija, objavljena u časopisu “Journal of Evolutionary Biology”, otkrila je da muškarci privlačne vanjštine proizvode spermu slabije kvalitete.

Cilj istraživanja bio je da se testira potencijalna sposobnost izbora plodnog partnera”, pojasnili su španjolski, finski, kolumbijski i australijski znanstvenici koji su osmislili i proveli ovu studiju.

Analizirali su spermu 50 studenata sa Sveučilišta u Valenciji, u Španjolskoj. Potom su pokazali njihove fotografije heteroseksualnim muškarcima i ženama u dobi od oko 20 godina. Žene su imale zadatak da izaberu muškarca s kojim bi zasnovale dugoročnu vezu, a muškarci da pokažu koji su subjekti, po njima, najprivlačniji ženama.

Lijepim” su označeni studenti s muževnim crtama lica, poput široke, četvrtaste vilice. Ispostavilo se, međutim, da je njihova sperma najslabije kvalitete.

Pokazalo se da visok nivo testosterona može loše utjecati na proizvodnju sperme. Izgleda da ljepota dolazi kao neka vrsta kompenzacije za slabiju plodnost”, objasnili su istraživači.

L.B./izvor: Telegraf
foto: sxc.hu

Još vijesti