Anja Z u Vijesti

Hrvatskoj se loše piše? Premalo mladih od 20-29 godina, sve manje studenata na fakultetima, sve više iseljenih...

Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je sve manje mladih ljudi, dok su stariji od 75 godina najbrojnija dobna skupina.

2. ožujka 2021 11:40
Grupa studenata

Grupa studenata Foto: MojFaks

Dok vladajući govore o planiranom gospodarskom rastu i napretku do 2030., važno je znati tko će biti ti nositelji razvoja, odnosno imamo li dovoljno mladog i obrazovanog stanovništva na kojem se temelji razvoj svake zemlje? U Hrvatskoj su najbrojnija dobna skupina stariji od 75 i više godina kojih imamo 382,2 tisuća dok su najmalobrojnija dobna skupina djeca do 4 godine kojih imamo svega 181,5 tisuća, piše Večernji list.


...Ponovno potvrđeno: U Hrvatskoj sve manje mladih radnika!...


Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS) temeljenoj na podacima popisa stanovništva iz 2011. kada smo imali 4,284 milijuna stanovnika te prirodnome kretanju i migracijskome saldu, sredinom 2020. imali smo 4,047 milijuna stanovnika. No, još veći problem je što je naše stanovništvo, koje se ubraja u najstarije nacije Europe, sve starije.


Imamo samo 774.817 djece i mladih do 19 godina, a nasuprot njima, 862.958 onih sa 65 i više godina. No, ovogodišnji popis stanovništva, prema procjenama demografa, ako se u njega ne uguraju fiktivni stanovnici koji su već odselili, pokazat će da je Hrvatska "pala" ispod 4 milijuna stanovnika, a moguće i na svega 3,8 milijuna ljudi.


Mladi iseljavaju i zbog zastarjelog obrazovnog sustava


Samo u posljednjih osam godina izgubili smo 65.410 učenika osnovnih i srednjih škola i izvjesno je da će se toliki gubitak djece u idućim godinama odraziti na višak učitelja i nastavnika. Danas je na fakultetima više upisnih mjesta nego studenata, a usto je i sve više mladih nezadovoljno zastarjelim obrazovnim sustavom koji se u bitnom nije mijenjao desetljećima pa žele studirati vani. I to uglavnom najbolji među njima.


...Traže se studenti! Na fakultetima u ovom gradu više od 500 praznih mjesta: Provodi se i 3. upisni rok...


U Hrvatskoj je početkom školske godine 2019./2020. bilo svega 460.425 učenika osnovnih i srednjih škola, dok smo 2011./2012. imali 525.835 učenika. Mladih u dobi od 20 do 29 godina imamo samo 473,5 tisuća, znači svega ih je 91 tisuću više nego starih u dobi od 75 i više godina. Demograf Dražen Živić za Večernji list ističe da je u Hrvatskoj od projekcija stanovništva još nepovoljnija poremećena dobna struktura stanovništva, koja je generator demografskih problema, a započela je 70-ih godina.


...Nigdje im se ne žuri: Mladi u Hrvatskoj najkasnije napuštaju roditeljski dom!...


"Ovakva dobna struktura stanovništva kakvu imamo danas upozorenje je da će nam budućnost biti još negativnija jer sve manje mladih ulazi u dob za rađanje, dok poslijeratni baby boom naraštaji ulaze u sve brojnije skupine starog stanovništva. Nije problem broj starog stanovništva jer bi svatko od nas želio dočekati kvalitetnu starost nego loš omjer mladih i starih koji dovodi u pitanje funkcioniranje sustava. Kao i cijela Europa i mi funkcioniramo na principu međugeneracijske solidarnosti, a kod nas je mladih sve manje i taj će manjak mladih biti veliki problem jer kako ćemo i čime puniti mirovinske i zdravstvene fondove? Osobna štednja će dobiti na važnosti, ali problem je što kod nas većina ljudi nema od čega štedjeti za starost", govori Živić.


...Stigli novi podaci: Na hrvatskim fakultetima i dalje više studentica nego muških kolega...


Dodaje i da imamo malo mladih između 20 i 29 godina, a još uvijek se u toj dobnoj skupini najviše djece rađa i kad se tome dodaju nepovoljni društveni uvjeti zbog kojih mladi odgađaju rađanje problem je tim veći. Stoga će se demografski problemi morati ublažavati dobro osmišljenom populacijskom politikom.


Iselilo 350 tisuća građana, uglavnom mladih


U Hrvatskoj prosječna starost stanovništva je 43,6 godina, a očekivano trajanje života 75,4 godine, žene žive dulje od muškaraca u prosjeku 81,6 godina, a muškarci 75,4 godine. Procjenjuje se da se u proteklom desetljeću iselilo oko 350 tisuća građana, uglavnom mladih, a ovogodišnji popis stanovništva će pokazati je li dobna struktura stanovništva i broj stanovnika lošiji nego postojeće procjene DZS-a.


Popis stanovništva, kućanstava i stanova trebao je početi 1. travnja, no odgođen je zbog pandemije te bi se trebao provesti početkom ljeta, ako to epidemiološka situacija dozvoli.


izvor: Večernji list

Još vijesti