Mojfaks.hr u Vijesti

Poljoprivreda i informatika? Novi studij idealan je odabir za sve koji znaju da je selo nezamislivo bez računala i dronova

Informacijska i komunikacijska tehnologija u poljoprivrednim znanostima novi je studij koji bi s radom trebao započeti najkasnije ujesen 2021. godine.

27. veljače 2020 13:35
Poljoprivreda i informatika? Novi studij idealan je odabir za sve koji znaju da je selo nezamislivo bez računala i dronova

Poljoprivreda i informatika? Novi studij idealan je odabir za sve koji znaju da je selo nezamislivo bez računala i dronova Foto: MojFaks

Moderna tehnologija napreduje vrtoglavom brzinom i izuzetno je popularna i cijenjena, kako u drugim granama tako i u poljoprivredi, piše Agroklub.com. Konvencionalna poljoprivreda polako ostaje iza nas, a ususret nam dolaze dronovi za snimanje zemljišta, sateliti i sve ono što pripada tehnološkom razvoju. Kako bi se znalo upravljati modernom poljoprivrednom tehnologijom i kako bi se stekla sva potrebna znanja i iskustva, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) odlučili su spojiti sva svoja znanja i iskustva i izvući ono najbolje iz oba.

foto: Facebook@Print Studio Osijek

Svrha projekta je razvijanje i uspostava diplomskog studija na engleskom jeziku kojom se poboljšava kako kvaliteta visokog obrazovanja u poljoprivredi, tako i relevantnost agronoma u skladu s tržištem.

S obzirom da u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi trenutno ne postoji studij koji na ovaj način integrira biotehničke znanosti s informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, ICT u poljoprivredi bit će onaj koji će pokrenuti taj val.
U pitanju je diplomski studij, što znači da će ga moći upisivati svi oni koji imaju prethodno završene 3 godine preddiplomskog studija, prvenstveno studenti iz inozemstva, ali i Hrvatske.

"Pokušavamo implementirati nove informacijske i komunikacijske tehnologije u agronomskoj struci. Želimo studentima približiti najsuvremenije metode u rukovođenju tehnologijama, u osmišljavanju novih, tako da budemo u korak s Europom i razvijenim svijetom", izjavio je prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a.

U okviru projekta imaju dvije mogućnosti: pokrenuti studij u rujnu ove godine (ako na vrijeme dobiju dopisnicu) ili u rujnu 2021.

U novi diplomski studij kojeg čine 4 semestra, uloženo je 1.798 253,29 kn iz Europskog socijalnog fonda, a skupinu predavača čine profesori FAZOS-a i FERIT-a te gostujući predavači. Projekt uključuje i dodatne aktivnosti: osmišljavanje vizualnog identiteta projekta, izrada web stranice, tisak promotivnih materijala, konferencije i objave u medijima te na društvenim mrežama.

"U svijetu smo u kojem je multidisciplinarnost ključ, pa je tako i FERIT prepoznao svoju priliku za sudjelovanje u ovakvom projektu gdje sigurno može doprinjeti. Budući da smo jedan od lidera u informacijsko – komunikacijskim tehnologijama na području RH, prepoznali smo našu ulogu u ovom projektu", izjavio je doc.dr.sc. Danijel Topić, prodekan za nastavu i studente FERIT-a.

Dodaje kako je Slavonija poljoprivredna regija i kako je vrlo bitno od nje izvući maksimum te smatra kako upravo FERIT može pridonijeti uputama koje alate i na koji način koristiti kako bi zemljište bilo što bolje iskorišteno.

Cilj ovog projekta je educirati vrhunski osposobljene tehnologe za razvoj, transfer i primjenu novih tehnologija, a temelj njihovih kompetencija bit će integrirano znanje iz agrobiotehničkog područja s dodatkom segmenata računarstva, informacijskih i podatkovnih znanosti.

L.B./izvor: Agroklub.com
foto: Marija Špoljarević i Matea Kopić via Agroklub.com