Mojfaks.hr u Vijesti

Polovina studenata koji diplomiraju smatra da fakultet nije vrijedan truda

S obzirom na visoke cijene školarine, studentskog smještaja i sve većim dugovima u koje se 'uvaljuju' studenti u Americi, ne čudi da je sve veći broj diplomanata nezadovoljan onime što dobiju 'na kraju balade'.

30. rujna 2015 12:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Otprilike 30,000 diplomanata sa četverogodišnjih programa na američkim fakultetima sudjelovalo je u godišnjoj anketi koju provodi Gallup u suradnji sa Sveučilištem Purdue, a kojom istražuju na koji način studiranje utječe na sreću u životu i karijeru koja nakon studiranja započinje.

Anketa je pokazala da je polovina diplomanata "snažno uvjerena" da je fakultet bio vrijedan ulaganja novca, vremena i truda. S druge strane, kad su to isto pitanje postavili generaciji koja je diplomirala 2006., ali i kasnije, isto je smatralo samo 38% studenata.

No, postaje i gore! Među najfriškijim diplomantima, koji su u još dubljem dugu nego kolege koje su ranije završile fakultete (oko 50 tisuća dolara debelom dugu), samo 18% složilo se da je fakultet vrijedan zaduživanja za potrebe plaćanja školarine.

Osoba koja je provodila anketu izjavila je: "Ovo su ocijenili sami diplomanti. Ono što sa sigurnošću znamo jest da je manje od 20% onih koji su morali dići kredit na 50 ili više tisuća dolara izjavilo da smatraju da je fakultet bio toga vrijedan. Ovo je informacija koja otvara oči. Ako to ne uspijemo prevladati, bojim se da će nam se visoko obrazovanje urušiti."

L.B./izvor: Complex
foto: Freeimges

Još vijesti