V.K. u Vijesti

Uskoro počinje isplata povrata poreza! Evo koliko ćete dobiti ako imate manje od 25 godina

Isplate kreću u svibnju, taman prije godišnjih odmora!

22. veljače 2022 13:23
Studentski ugovori

Studentski ugovori Foto: MojFaks

Sljedeći ponedjeljak, 28. veljače zadnji je dan za podnošenje prijava za povrat poreza, no srećom, posljednjih nekoliko godina obračun se vrši automatski.


Najbolje će proći mladi koji su do 25 godina jer će im biti isplaćen sav pretplaćen porez. "Iskreno, jedva čekam jer će mi ti novci biti kao jedna dodatna plaća, samo mi je žao što i osobe do 30 godina neće dobiti 100-postotni iznos", kazala je 22-godišnja studentica Dorotea Golubić za RTL.


Uz nju, još će oko 300 tisuća mladih koji još nisu navršili 25 godina dobiti najveći iznos povrata poreza, onaj 100-postotni, dok će se onima između 26 i 30 godina isplatiti 50 posto.


>>>Ako ne budete tražili posao preko 'burze' izgubit ćete zdravstveno? Evo što je bitno za studente<<<


Milijarda i 700 tisuća kuna


"Mlade osobe koje ostvaruju pravo na povrat poreza, ako su u sredini godine napunili određeni broj godina na koje ostvaruju povrat, neće im se računati razmjerni dio, već će dobiti povrat za cijelu godinu", kazala dobre vijesti je Anja Božina, porezna savjetnica.


"Ove godine, očekuje se povrat za oko 600 tisuća naših građana uz iznose od milijardu i 700 tisuća kuna više", otkriva Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.


Kako bi se bolje pojasnilo koliko će studenti dobiti povrat poreza, na plaću od na primjer 6 tisuća kuna, mlađi do 25 godina mogu očekivati 7413 kuna povrata, dok će za drugu grupu, od 26 do 30 godina biti isplaćeno 3706 kuna povrata poreza.


>>>Može li se zaraditi za cijelu godinu? Iskusni studenti 'sezonci' otkrivaju zašto se svakog ljeta vraćaju ljetnim poslovima<<<


"Prve isplate kreću u svibnju i do kraja lipnja sva bi rješenja trebala biti izdana", nastavlja Kutleša.


I studenti su izrazili i svoje mišljenje. "Ovo će nam svima dobro doći, 50 posto je super, 100 posto bi bilo još i bolje, ali u svakom slučaju bilo što nam se da, neki financijski 'poguranac' je super stvar", kazao je Dino Jerković, student iz Zagreba. Uz njega, i Ivan Kapetanović smatra kako je to odlična stvar. "Svakako će dobro doći kada se bude koristio godišnji odmor i da se ti novci tada iskoriste", planira student.


Nema prelaska iznosa od 15 tisuća kuna


>>>HUT predložio Vladi: 'Prvi limit studentske zarade treba dići s 15 na 30 tisuća kuna'<<<


S druge strane, ako je netko koristio olakšicu za koju nije imao pravo, on će morati Poreznoj isplatiti razliku. "Kada roditelj koristi svoje dijete kao uvećanje osobnog odbitka, i dijete primjerice radi preko student servisa i zaradi više od 15 tisuća kuna, tada Porezna to utvrdi i roditelj mora vratiti taj manje plaćeni porez na dohodak", objašnjava Božina.


izvor: rtl.hr

Još vijesti