Mojfaks.hr u Vijesti

Poslodavci: Evo što svaki student treba znati

Studirati je teško, ali naći dobar posao još je teže, posebice u današnje doba recesije kada nam stalno obećaju da će biti bolje, no svaka nova godina kao da je gora od one prethodne. Pitali smo poslodavce što očekuje od studenata, svojih budućih zaposlenika, osim diplome, dakako. Evo što su nam rekli.

17. travnja 2012 13:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

1. Radite na osobnom brandu

Ovo znači da se posvetite nečemu što volite, nečemu što radite sa strašću. Poslodavac će uvijek pozitivno  vrednovati nešto što mu pokažate što ste napravili za sebe, iz čiste ljubavi, a eventualno se tiče posla za koji se prijavljujete. Stoga, ako i trenutno nemate posla, radite nešto iz ljubavi što će vam pomoći kada jednom dođete do razgovora za posao.

2. Obucite se kao za Sabor

Dobro je imati vlastiti stil, ali koliko ćete uvjerljivo izgledati ako na razgovor dođete u običnim trapericama ili kakvoj trenirci? Stoga se za razgovor za posao obucite najbolje što možete, kao da ćete na sjednicu Sabora.

3. Dođite ranije, ponudite što ne tražimo

Uvijek je dobro doći ranije nego kasniti. Ako kasnite na sam razgovor, bez obzira koliko razlog opravdan bio, to će vam donijeti loš dojam. Na pitanja odgovarajte sažeto, dakle s malo riječi recite puno, a kada razgovor završi dodajte još nešto, primjerice svoje radove koje ste učinili u slobodno vrijeme ili slično. Ovo može biti itekakav adut u rukavu.4. Informirajte se

Potražite sve raspoložive podatke o tvrtki u koju idete na razgovor te u razgovoru spomenite informacije koje ste saznali. Svakako dajte do znanja da ste se dobro raspitali i da otprilike znate kako stvari stoje. Ako baš ništa ne znate i sve date na volju poslodavcu odajete dojam kao da vam nije previše stalo ili ste pak previše uplašeni da biste bilo što predložili.

5. Budite svoji

OK, OK, upravo smo rekli kako ne trebate doći obučeni u trenirci ili trapericama, ali nije samo odjeća izraz karaktera, odnosno možemo za tu prigodu obući nešto što inače ne nosimo, a opet pokazati svoj karakter jer ono najvažnije dolazi iz duše. Bitno je ne biti histeričan i isprepadan te biti vjeran glavnim crtama svoga karaktera.

>> Što studirati? Hrvatskoj trebaju liječnici, anglisti, strojari...

6. Pazite na društvene mreže

Sve više poslodavaca priznaje kako potencijalne kandidate itekako provjerava na Facebooku i sličnim društvenim stranicama. Stoga pripazite što ondje stavljate, jesu li to samo fotke ludih studentskih provoda?7. Budite spremni na težak rad

Najbitnije je steći nekoliko godina iskustva nakon fakulteta kako bi se moglo krenuti u nove poslovne poduhvate. Budite sretni ako vam je neki poslodovaca dao priliku za to te mu vratite predanim i odgovornim radom. Ponudite i da ćete nešto napraviti besplatno.

8. Pazite na stav

Iako je dobro navesti svoje prednosti, nemojte da se vaš govor pretvori samo o vama, samo: \'Ja, ja, ja...\' Ovako ćete ispasti argonantni i samoljubivi, što nitko ne voli. Svakako gledajte u oči osoba s kojima razgovarate i dopusite da vas prekinu te slušajte što vas pitaju. Nije dobro odgovarati ni s jednom riječju, ali svakako ni s petominutnim monolozima. Možete istaknuti svoja očekivanja, ali treba uzeti u obzir da su se vremena promijenila i poslodavac na kraju ima zadnju riječ.

9. Vjerujte

Vjerujte da ćete pronaći posao koji će vas zadovoljiti iako nemate iskustva. Postoje poslodavci koje će vam dati prednost jer vas mogu oblikovati prema svojim potrebama. Sretno!

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com


Pročitaj još...
Koliko pijani studenti koštaju zdravstveni sustav?
Studentica tuži fakultet jer joj cimerica uživa u previše seksa
Što studentice dulje studiraju, to rjeđe koriste kondome