Mojfaks.hr u Vijesti

Potpuno novi sveučilišni studij: Što će zagrebački studenti naučiti studirajući 'Internet stvari'?

Novoosnovano Sveučilište VERN studentima nudi tri potpuno nova preddiplomska sveučilišna studija. Jedan od njih stiže za dvije godine, zove se 'Internet stvari', a već je samim svojim nazivom zainteresirao mnoge koji još uvijek nisu sigurni o kakvom je studiju riječ.

7. rujna 2017 14:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prema istraživanju Harvard Business Reviewa, većina korisnika želi posjedovati predmet iz domene Internet of Things (IoT) ili “interneta stvari” koji će im pružiti personalizirane usluge koje se mogu prilagođavati različitim situacijama. Također, podaci pokazuju kako su najkorištenije IoT aplikacije one koje nam svakodnevicu čine jednostavnijom i ugodnijom, piše Netokracija.


Izvor: ipofferings.com

S druge strane, Gartner procjenjuje da će do 2020. godine biti više od 20 milijarda povezanih uređaja, a izvještaj IoT Megatrend 2016 navodi kako trenutno 4,5 milijuna developera radi na razvoju IoT aplikacija – riječ je o brojci za koju se predviđalo da će biti dostignuta tek 2020. Iz navedenoga nije teško zaključiti kako će potreba za IoT stručnjacima samo rasti i da ih je potrebno negdje obrazovati, donosi Netokracija.

Novi studij će ustvari iznjedriti inženjere


Priliku za to dobit će i studenti u Hrvatskoj, i to u sklopu prvog sveučilišnog preddiplomskog studija Internet stvari u Hrvatskoj, koji će se izvoditi na novoosnovanom Sveučilištu VERN’. Netokracija je o novom studiju razgovarala s Draženom Patekarom, magistrom informatike te koautorom programa navedenog studija.

...S radom započinje novo Sveučilište: Na VERN\'u uskoro inovativni sveučilišni studiji...


"Studij Internet stvari svrstan je u područje tehničkih znanosti, a budući diplomanti bit će inženjeri i istraživači, odnosno nositelji razvoja novih tehnologija iz područja IoT-a. Studij će trajati šest semestara logički podijeljenih na prva četiri za učenje baznih znanja i vještina, peti integracijski semestar, a u šestom semestru studenti će moći kroz izborne predmete specijalizirati određena područja prema vlastitim afinitetima", opisao je Patekar za Netokraciju.


Izvor: Pixabay

Dodaje kako će se nastava na Sveučilištu VERN’ voditi provjerenom metodologijom, uključujući individualan odnos prema svakom studentu, učenje na stvarnim primjerima iz prakse, poticanje proaktivnosti i interaktivnosti u nastavi te induktivna pristup nastavnim sadržajima. Studij Internet stvari upisivat će 30 studenata, od čega 20 redovnih te 10 izvanrednih, a planirani početak nastave je za dvije godine, u rujnu.

Kažu da je ovaj studij potreban jer postojeći studiji ne bude obrazovanje IoT stručnjaka


Govoreći o tome zašto se VERN’ odlučio na pokretanje novog studija, i to upravo iz područja IoT-a, Dražen ističe kako je riječ o relativno novom i iznimno dinamičnom tehničkom području koje karakterizira naglašena interdisciplinarnost.

"IoT razvojni inženjeri moraju imati specifični skup znanja i vještina za koje postojeći studijski programi nisu prilagođeni. Prepoznali smo važnost izučavanja STEM područja, čija znanja, vještine i kompetencije čine osnovu digitalne pismenosti 21. stoljeća", otkriva Patekar.

...Iz privatnog u javno: Popularno veleučilište od jeseni postaje sveučilište...


A što čeka studente kad krene nastava? Od Dražena Netokracija saznaje, da osim matematike, fizike, programiranja i ostalih sličnih kolegija koji su obavezni u obrazovanju svakog inženjera, studij će sadržavati i nekoliko specifičnih kolegija. Primjerice, tu je kolegij Sigurnost informacijskih sustava (specifični sigurnosti aspekti IoT uređaja, mreža i servisa), zatim kolegij Asistivna tehnologija (automatizacija kuće, senzorna integracija, glasovno upravljanje računalom, tehnologija za osobe s invaliditetom i sl.) te Računalni vid (izučavanje i primjena algoritama računalnog vida).

No, to nije sve, jer će iz poduzetničke grupe predmeta studenti moći slušati Management za startup poduzeća (od ideje do inovacije, lean startup, razvoj poslovnog modela, razrada strategije), a tu je i kolegij Inovativni načini financiranja gdje će studenti učiti o različitim vrstama financiranja, mikrokreditiranju, bootstrappingu, crowdfundingu, kriptovalutama i drugo.

Buduće studente čeka praksa


Za kraj, Patekar je objasnio, hoće li studenti osim teorijske nastave imati i praktični dio. Saznajem da će svi studenti u petom semestru sudjelovati na projektu izrade cjelokupnog IoT proizvoda – od ideje, dizajna, implementacije do promocije i prodaje.

"To će se odvijati uz vodstvo mentorskog tima i u posebno opremljenom laboratoriju. Dio projekata će biti ponuđen od strane tvrtki partnera, kao njihova stvarna potreba te će se time stvoriti mogućnost izravnog zaposlenja već i prije završetka samog studija. U šestom semestru studenti će obavljati obaveznu stručnu praksu, na kojoj će biti u prilici testirati svoja znanja i sudjelovati u radu stvarnog poduzeća", objašnjava.


Izvor: startup.msacademic.hr

Uvođenjem studija Internet stvari, na VERN’u pokazuju ne samo da prate trendove, već im izlaze i ususret. Uzevši u obzir nedostatak IT stručnjaka, ali i čestu tromost tradicionalnih obrazovnih institucija, budući studij Internet stvari je više nego dobrodošao.

Cijeli članak možete pronaći na linku.

Ivana Petrić
izvor: Netokracija
foto: Pixabay

Još vijesti