L.B. u Vijesti

Pozivaju studente na 'Brucošijadu', a na fakultete ne smiju zbog korone

Iako su slušaonice i amfiteatri niških fakulteta uglavnom prazni jer većina studenata predavanja prati na daljinu, Studentski parlament Sveučilišta u Nišu najavljuju 'Brucošijadu'. Dok studenti ovaj poziv na okupljanje opisuju kao nelogičan, organizatori kažu da neće pretjerivati s brojem ljudi.

13. listopada 2021 17:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

"Da li nam se pravda ako se zarazimo i ne dođemo na vježbe", jedno je od pitanja koje studenti postavljaju organizatorima na društvenim mrežama, na kojima se "Brucošijada" naveliko najavljuje u čak dva niška kluba i na koju se, osim brucoša, pozivaju i stariji studenti, pišu Južne vesti.


Okupljanja moguća, predavanja nisu


"Generalno što se proslava tiče, pa i ove studentske zabave, smatram da je veoma nelogično to što su moguća takva okupljanja, a predavanja na faksu, pa čak i u manjim grupama nisu moguća. Nije ni pravedno prema nama studentima jer smatram da je nastava uživo daleko kvalitetnija od elektronske nastave. Nekim dijelom propuštamo gradivo, a najviše samo studentsko iskustvo pošto sjedenjem kod kuće uopće nemamo dojam kao da studiramo", žali se studentica Filozofskog fakulteta Jelena Ilić.


>>>[EKSKLUZIVNO] Ove godine čeka nas Sveučilišna brucošijada, ali uz rigoroznu kontrolu studenata na ulazu<<<


Da tulum nije obavezan i da može da dođe tko želi, poručuju iz Studentske unije Medicinskog fakulteta onima koji se žale na društvenim mrežama. Ova je Unija jedan od organizatora i na svom Instagram profilu poziva studente da kupe karte i dođu na događanje.


"Smatram da su studenti Parlamenta došli do te ideje zato što okupljanja i proslave u našoj zemlji još nisu zabranjene. Imamo jedan paradoks - predavanja i sve akademske aktivnosti održavaju se uglavnom online da se virus ne bi širio, a sa druge strane proslave se nesmetano održavaju. To nam dosta toga poručuje, a između ostalog da mnogi mladi ljudi nisu svjesni rizika koji zaraza virusom donosi njima i njihovoj obitelji", kaže jedna studentica.


>>>Opći povratak na kontaktnu nastavu? Ministar tvrdi: 'Fakulteti su spremni za dolazak studenata'<<<


Dok mnogi studenti kažu da ne vide smisao održavanja većih druženja dok su predavanja na daljinu, zamenik predsjednika Studentskog parlamenta Sveučilišta u Nišu, Marko Sotirović, navodi da neće pretjerivati s brojem ljudi.


Klubovi rade na pola kapaciteta, neće biti previše ljudi


"Nitko ne zna koliko će studenata doći, ali svaki klub radi na pola kapaciteta, tako da nećemo ni mi pretjerivati svakako. Ako budemo kršili neku mjeru bit ćemo upozoreni, ali nadam se da nećemo prekršiti ništa, kao što i do sada nismo. Mi radimo za naše studente, a ako bude neki problem bitnije nam je zdravlje studenata nego zabava", objašnjava Sotirović. Dodaje da "Brucošijade" neće biti ako bude preporuka da se ona ne održi.


>>>Unatoč pandemiji partijali na 'brucošijadi' Save: Ovo su najbolje reakcije na tulumarenje studenata u zagrebačkom klubu<<<


Na pojedinim niškim fakultetima poput Ekonomskog i Pravnog nastava se u potpunosti odvija online, dok je na Filozofskom i Fakultetu zaštite na radu kombinirana.


Studenti su već ukazivali na probleme sa neizvjesnošću u vezi s tim kako će pratiti predavanja, ali i na lošiju efikasnost online nastave.


izvor: juznevesti.com

Još vijesti