L.B. u Vijesti

Predsjednik Milanović sastančio s predstavnicima 160 tisuća hrvatskih studenata: Evo na što su se požalili

Teme su bile uloga studentskih predstavnika u senatu te studentski standard, s naglaskom na studentsku prehranu, ali i odlazak mladih iz zemlje.

22. veljače 2022 13:32
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iz Ureda predsjednika RH javljaju da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak primio novo vodstvo Hrvatskog studentskog zbora (HSZ), iz kojega su ga upozorili da bi predložene zakonske izmjene mogle marginalizirati ulogu studenata u senatu te njihov standard, s naglaskom na studentsku prehranu.


Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je jučer u Uredu predsjednika s članovima Hrvatskog studentskog zbora i novim vodstvom te krovne studentske organizacije. Predsjedanje Hrvatskim studentskim zborom, naime, preuzeo je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i njegov predsjednik Neven Pintarić.


HSZ predstavlja gotovo 160 tisuća studenata


Hrvatski studentski zbor je koordinativno tijelo svih studentskih zborova u Republici Hrvatskoj te ujedno i krovno predstavničko tijelo studentica i studenata sveučilišta, svih veleučilišta i visokih škola u Republici Hrvatskoj. Prema riječima njegovog predsjednika, Hrvatski studentski zbor predstavlja gotovo 160 tisuća studenata, a dva su mu osnovna cilja: predstavljanje i zalaganje za studente u visokom obrazovanju te provođenje projekata koji su u interesu studentske populacije.


>>>Predsjednik Zbora u Splitu odgovara Miokoviću: 'Ili je kleveta ili neznanje, ali nemamo 10 milijuna kuna'<<<


Na sastanku s predsjednikom Milanovićem predstavili su mu aktualne i buduće projekte Hrvatskog studentskog zbora. Kao probleme izdvojili su bojazan da bi se izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju moglo marginalizirati ulogu studentskih predstavnika u senatu te studentski standard s naglaskom na studentsku prehranu.


Odlazak mladih iz zemlje, status stručnih studija…


Razgovarali su i o nizu drugih tema važnih za studentsku populaciju i mlade u Hrvatskoj, kao što su razlozi odlaska mladih u inozemstvo i kvaliteta studiranja u Hrvatskoj. Upozorili su, nadalje, kako stručni studiji još nisu dovoljno prepoznati u hrvatskoj javnosti kao važan dio visokoškolskog obrazovanja. Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora nadaju se kako će im i sastanak s Predsjednikom Republike pomoći da se u javnosti počne više razgovarati o temama važnim za studentsku populaciju.


>>>Mioković priznao: 'Zamoljen sam da izađem iz HDZ-a, ali napomenuo sam da sam čist...'<<<


U izaslanstvu Hrvatskog studentskog zbora bili su predsjednik Neven Pintarić, zamjenik predsjednika Ivan-Pavao Boras, članovi Hrvatskog studentskog zbora Višeslav Kirinić, Tomislav Milošević, Tin Meštrović, Filip Marinović, Antonela Đuraš, Mirko Filipović, Luka Jurčević, Leopold Mandić, članica ESU-a (European Students’ Union) Bruna Bandula te tajnik Zbora Slobodan Šolaja.


Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Još vijesti