V.K. u Vijesti

Britanski premijer predlaže: Studenti se mogu vratiti na kampuse, ali samo nakon dvije doze cjepiva

Britanski premijer želi studente cijepiti prije jeseni, nadležno ministarstvo tvrdi da nikoga ne mogu prisiliti na taj potez, ali svakako apeliraju na studente da se cijepe prije povratka na studij.

27. srpnja 2021 15:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon vrlo teškog razdoblja pandemije tijekom koje su i nekoliko "zaključavanja", Velika Britanija nedavno je ukinula rigorozne epidemiološke mjere, što su građani ove zemlje propisno proslavili. No, čini se da premijer Boris Johnson već razmišlja o novoj akademskoj godini te daje prijedloge o obaveznom cijepljenju studenata koji žele fizički prisustvovati nastavi.   


Fizički na nastavu - da, ali samo ako dobiju dvije doze cjepiva?


Britanski su se mediji raspisali o potencijalnim mjerama za studente i učenike za novu akademsku godinu. Boris Johnson želi da su svi studenti dvostruko cijepljeni, barem oni koji planiraju povratak u kampuse i fizički na nastavu, prenosi The Tab.


Kako navode, premijer "bjesni" zbog očitog oklijevanja mladih ljudi da dobiju cjepivo protiv koronavirusa. No, unatoč Borisovim osobnim stavovima, čini se da ne postoji koherentan vladin stav o ovom pitanju.


Oprečne informacije nadležnih


>>>Nikad veća navala na ovaj faks: Brucošima nude novac i smještaj, ali samo ako upišu studij sljedeće godine<<<


Jučer je ministrica za djecu Vicky Ford za Sky News izjavila da studenti sveučilišta neće morati primiti dvije doze cjepiva prije nego što se vrate u kampus. No, nedugo zatim, Ford je otišla u emisiju Good Morning Britain i odbila je isključiti politiku iz ovog zdravstvenog pitanja.


Njihovo Ministarstvo obrazovanja također oklijeva uvesti cijepljenje kao uvjet za one koji žele doći u kampus. Naime, sveučilišne ponude koje dobiju studenti koji su "upali" na njihove fakultete pravno su obvezujuće, što znači da ih se sada ne može povući samo zato što studenti nisu cijepljeni. Nakon što je šira javnost saznala premijerove prijedloge, vrlo brzo su osudili njegove želje.


>>>Munjeviti porast: U samo 5 godina broj hrvatskih studenata u OVOJ zemlji skočio za 227 %<<<


Kako prenosi ovaj studentski portal, predsjednik odbora za odabir obrazovanja Robert Halfon za The Times je izjavio: "Gdje se ovo zaustavlja? Otpuštamo li šegrte koji se nisu cijepili? Zatvaramo li obrazovanje odraslih na kojima odrasli nisu imali cjepivo? Nadam se da ne." Ubrzo su se na društvenim mrežama oglasili i drugi.


Sindikat nastavnog osoblja na koledžima i sveučilištima (University and College Union) pozvao je studente na primanje obje doze cjepiva prije povratka na kampus, iako nisu sugerirali da bi to trebalo postati obavezno. "Studenti i osoblje pretrpjeli su kaos koji se mogao izbjeći prošle godine i s pravom to sve žele ostaviti iza sebe, ali trenutno postoji velika i stvarna opasnost od ponovnog odgađanja fizičkih predavanja, ako broj zaraženih počne rasti s popuštanjem mjera diljem zemlje", izjavila je glavna tajnica Sindikata, Jo Grady.


Studenti kao prioritetna skupina za cijepljenje


>>>Nova hit nagrada: Studenti koji se cijepe mogli bi dobiti još jedan ispitni rok<<<


"Da bi zaštitili obrazovanje studenata, od vitalne je važnosti da vlade i pružatelji usluga rade sa sindikatima kako bi osigurali da u kampusu postoje vitalne mjere zaštite zdravlja i sigurnosti, uključujući osiguravanje maski i provođenje obveze nošenje maski. Prije nego što više od milijun studenata diljem zemlje ne krene do mjesta studiranja, vlade također moraju studente sveučilišta učiniti prioritetnom skupinom za cijepljenje, osiguravajući da su potpuno cijepljeni prije rujna. Sprječavanje izbijanja epidemije prvi je korak u pružanju dosljednog, visokokvalitetnog obrazovanja za sve", poručila je za kraj.


izvor: The Tab

Još vijesti