V.K. u Vijesti

Prestižno sveučilište gradi neboder od 17 katova za sve studente: 'Kod nas imaju dom dokle god studiraju'

Osim što je jedan jedno od najljepših i najpoželjnijih sveučilišta za studiranje u SAD-u, Sveučilište u Kaliforniji, Los Angeles, gradi neboder kako bi svojim studentima osigurali siguran smještaj tijekom studija.

30. ožujka 2022 18:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Od nove akademske godine koja počinje najesen 2022. godine, Sveučilište u Kaliforniji, Los Angeles (UCLA) jamči do četiri godine stanovanja u smještajnim kapacitetima u vlasništvu sveučilišta za nove brucoše te tokom dvije godine za studente na razmjeni.

Ovim potezom ispunili su dugogodišnju želju koji su čelnici kampusa prvi puta pojasnili u glavnom Planu za smještaj studenata još 1986. godine, piše na njihovim službenim stranicama.


Ovo je jamstvo prva takva obveza između čak devet preddiplomskih kampusa Kalifornijskog sveučilišta. "Život na kampusu ili blizu njega uvelike doprinosi obrazovnom iskustvu studenata i bogatstvu naše zajednice", kazao je rektor UCLA-a Gene Block. "Ovo jamstvo predstavlja ključnu prekretnicu za naše Sveučilište", dodaje.

>>>Studentice skoro zapalile stan jer nisu znale da za kuhanje tjestenine trebaju vodu<<<


Naime, ovo širenje jamstva da mogu smjestiti sve brucoše je postalo moguće zbog značajnog proširenja njihovog stambenog inventara, tako da će UCLA ove jeseni otvoriti neboder sa čak 17 katova, takozvani "Gayley Heights", a zajedno sa stambenim zgradama "Laurel" i "Tipuana", koji će zajedno dodati 3,125 kreveta za studente, otvaraju još jedan dom. S otvaranjem "Centennial" i "Olympic" rezidencijalnih domova prošle jeseni, dodano je još 1800 kreveta.

 

"Studenti kod nas imaju dom"


"Želimo da naši studenti znaju da, ako to žele, imaju dom kod nas kada upišu na UCLA", rekao je Pete Angelis, pomoćnik prorektora UCLA za stanovanje i ugostiteljstvo. "Sigurno stanovanje igra ključnu ulogu u uspjehu studenata i uzbuđeni smo što ćemo proširiti ovaj prijeko potreban resurs. Ovo je nešto na čemu smo nevjerojatno naporno radili za naše studente", tvrdi Angelis.

 

>>>Sve više studenata u SAD-u uči 'naš jezik': Besplatni online tečaj postao HIT na prestižnom sveučilištu<<<


Koliko je već sada njihov kampus velik govori brojka da UCLA trenutno broji 14.500 preddiplomskih studenata koji stanuju na kampusu, i još 6 tisuća studenata preddiplomskih i diplomskih studija s obiteljima koji žive izvan kampusa, u Westwood Villageu i drugim obližnjim četvrtima.

 

 

 

Pogled iz dvorišta nebodera / Foto: screenshot via Facebook@STUDIOS Architecture


Život na kampusu uvelike pomaže studentima da se osjećaju povezanije s institucijom i njenim društvenim i rekreacijskim aktivnostima, dodaje Angelis. Kako navode dalje, UCLA ima cijenu koja je ispod tržišne vrijednosti, a njihov program prehrane, koji je sastavni dio rezidencijalnog iskustva na kampusu, toliko je dobar da je njihova menza više puta rangirana kao najbolji sveučilišni restoran u zemlji.


Prijavilo se gotovo 150 tisuća maturanata

 

Samo ove godine se prijavilo nešto ispod 150 tisuća maturanata za ovo sveučilište, što je za 10 tisuća više od prošle godine, što ga je smjestilo na četvrto mjesto po poželjnosti među sveučilištima u SAD-u.

 

Mogućnost zakupa na devet mjeseci, za razliku od zakupa tokom cijele godine, i uključivanje komunalnih usluga, streaming usluge i Wi-Fi čine stanovanje na ovom kampusu posebno privlačnima svim studentima.

Još vijesti