L.B. u Vijesti

Redoviti studenti iz ove županije i ove godine BESPLATNO putuju vlakom do Zagreba i nazad

Vlak iz Splita od ponedjeljka do subote kreće u 8:35 sati, a dolazi u Zagreb u 14:54. Nedjeljom i blagdanom iz Splita se putuje u 14:28, a u Zagreb stiže u 20:57 sati dok je svakodnevna linija iz Zagreba u Split zakazana u 15:20 sati.

27. listopada 2021 13:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Redoviti studenti u Splitsko-dalmatinskoj županiji i ovu će akademsku godinu imati besplatan prijevoz vlakom. Četvrti je to ugovor koji je Splitsko-dalmatinska županije potpisala sa HŽ Putničkim prijevozom sufinancirajući polovicu iznosa za ovu još jednu demografsku mjeru, kako je na potpisivanju ugovora istaknuo splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.


1100 studenata prema Kninu, Gospiću, Rijeci, Zagrebu, Varaždinu...


"Svega 480 studentskih vožnji bilo je u 2017. godini, a u trenutku kad smo potpisali prvi ugovor 2018. godine ostvareno je 16.021 putovanje za 1.100 studenata prema Kninu, Gospiću, Karlovcu, Rijeci, Zagrebu, Varaždinu, Vukovaru, Osijeku", kazao je Boban.


>>>Više od 11 tisuća putovanja godišnje! Studenti još jedne županije imaju pravo na BESPLATAN prijevoz vlakom<<<


Suradnja je, dodaje, krenula simbolično, prvi puta s planiranim izdvajanjima od tek 76 tisuća kuna, a u godinama se taj iznos samo povećavao. Studentima je župan poželio puno sreće u obrazovnim obvezama uz nadu da će koristiti ove beneficije, piše Dalmacija News.


"Zadovoljstvo mi je što smo pokrenuli i lavinu drugih županija, poglavito slavonskih, da na ovaj način pomognu studentima", dodao je prvi čovjek Splitsko-dalmatinske županije.


"Čekamo bolja vremena za nove vlakove"


Mjera Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva u Hrvatskoj potpisala ovakav ugovor, polučila je izvanredne rezultate, ustvrdio je direktor Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.


"Pruge treba revitalizirati, željeznički prijevoz je izuzetno skup prijevoz, a uz sve svoje probleme i manjkavosti pokušavaju se pronaći oblici i modeli kako podržati prijevoz. Čekamo neka bolja vremena kada će se napraviti novi vlakovi za dalmatinske pruge, ali i za povezivanje Zagreba i Splita", poručio je Ukić govoreći da je pandemija ostavila velike posljedice na putovanja, posebice u putovanju vlakom.


>>>HŽ objavio popis županija, gradova i općina koje nude jeftiniji ili besplatan prijevoz studentima<<<


Pametna kartica


Vlak iz Splita od ponedjeljka do subote kreće u 8:35 sati, a dolazi u Zagreb u 14:54. Nedjeljom i blagdanom iz Splita se putuje u 14:28, a u Zagreb stiže u 20:57 sati dok je svakodnevna linija iz Zagreba u Split zakazana u 15:20 sati.


>>>Ću-ću! Hrvatskom odsad vozi 'studentski vlak': Od metropole do ovog grada za manje od 4 sata<<<


Studenti pogodnost ostvaraju pomoću "pametne kartice" koja se preuzima na blagajni HŽ Putničkog prijevoza uz predočenje osobne iskaznice i potvrde fakulteta o redovito upisanoj godini. Oni koji će prvi puta koristiti ovu beneficiju moraju potvrdu zatražiti putem e-maila: pisarnica@dalmacija.hr.


izvor: Dalmacijanews.hr

Još vijesti