Mojfaks.hr u Vijesti

Rektoru Borasu Senat Sveučilišta koje vodi dodijelio 50.000 kuna za istraživanja

Samo su dva 'sretna dobitnika' dobila 51.544,58 kuna. Jedan od njih je i rektor Boras.

3. srpnja 2017 14:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Senat Sveučilišta u Zagrebu, na sjednici Senata održanoj 13. lipnja, donio je odluku o dodjeli potpora za namjensko institucijsko financiranje znanstvene i umjetničke djelatnosti na Sveučilištu u Zagrebu u 2017. godini u interdisciplinarnom području, Centru za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji, istraživanjima na Sveučilištu u Zagrebu koja se ističu izvrsnošću istraživačke skupine i prijedloga istraživanja te ostalim istraživanjima prijavljenima izravno preko Sveučilišta u Zagrebu.

Od ukupnog iznosa predviđenog za potpore znanstvenim i umjetničkim istraživanjima u interdisciplinarnom području, a koji iznosi 533.901 kuna, drugu najveću svotu novca za istraživanja prorektor Miloš Judaš dodijelio je upravo svom nadređenom, rektoru Damiru Borasu.


foto: Facebook@Studenti govore

Na ovu odluku osvrnuli su se iz stranke Pametno sljedećim riječima: "Rektorska funkcija je sama po sebi dovoljno zahtjevna, a Rektor Boras spada u starije istraživače iznad 65 godina starosti. Jedna od najvećih potpora dodijeljena direktno njemu smanjuje mogućnost ostalim istraživačkim timovima da dobiju više sredstava ili novim timovima koji nisu uspjeli ući u kvotu ukupnih sredstava za namjensko institucionalno financiranje znanstvene i umjetničke djelatnosti. Iako sveučilišta funkcioniraju autonomno oni imaju društvenu funkciju i odgovornost da svojim ponašanjem budu primjer drugima. Rektor Boras očito iskorištava svoju ulogu u sveučilištu za svoju osobnu korist."



foto: Facebook@Studenti govore

Iz udruženja studentskih udruga Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu "Studenti govore" pak napominje da su istu vijest objavili i kritizirali i prošle godine. Izvrsni znanstvenici dobili su po 10 tisuća kuna.

Kako detaljnije piše Telegram, odlukom je novac dobilo dvanaest znanstvenika, a najveći iznos od 68.500 dodijeljen je – Damiru Borasu.

Rektoru je 2015. odobreno 58.460 kuna, tek 20 kuna manje od maksimalnog iznosa odobrenog za društvene znanosti, a godinu prije toga odobren mu je maksimalni iznos od 60.000 kuna.

L.B./foto: screenshot/N1

Još vijesti