L.B. u Vijesti

Sa sveučilišta koja su održavala nastavu UŽIVO usred pandemije tvrde: 'Nema dokaza o prenošenju virusa u predavaonicama'

Koledži i sveučilišta na kojima su se prošle jeseni održavala predavanja uživo nisu uvjereni da se koronavirus širi u predavaonicama, laboratorijima i kabinetima, što je od samog početka pandemije predstavljalo veliku bojazan.

29. srpnja 2021 18:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mnogo veća opasnost vreba, na primjer, u studentskom smještaju van kampusa ili pak prilikom druženja osoba u uvjetima nepoštivanja epidemioloških preporuka. Nevolja vreba u okolnostima kad se mladi druže bez maski i distance, u okružju u kojem ne osjećaju vršnjački pritisak da se ne upuštaju u rizično ponašanje, piše Washington Post.


"Ono što je evidentno jest da nemamo dokaza o prijenosu zaraze unutar predavaonica", kaže Daniel Diermeier sa Sveučilišta Vanderbildt koje je studente pozvalo na kampus u Nashvilleu i omogućilo im brojna predavanja uživo. Unatoč tome, mnogi kampusi diljem SAD-a ispražnjeni su u periodu "zaključavanja", a predavaonice su preseljene u online sferu.


>>>Prva sveučilišta uvode naknadu za koronavirus! Trošak školarine postao VEĆI - studenti moraju plaćati dio troška za testiranje na 'koronu'<<<


Jesenski semestar bez presedana donio je mnogobrojne mjere i promjene u obrazovanju: teške odluke u pokušaju da se suzbije širenje pandemije, testiranja, karantene, marketinške javno-zdravstvene kampanje postale su dijelom studiranja jednako kao plaćanje školarine i prospekti o studijskim programima.


Malo smrtnih slučajeva na kampusima diljem zemlje


Od komplikacija uzrokovanih virusom Covid-19 u SAD je preminula najmanje 291 tisuća ljudi. Dosad je samo relativno malen broj smrtnih slučajeva povezan sa stanovanjem na kampusu. No, neki znanstvenici upozoravaju da ovo ne bi trebao biti razlog za slavlje, kao ni ideja otvaranja fakulteta najesen. "Neki smatraju da je veliki uspjeh, ako nitko nije preminuo", kaže Richard Williams, profesor sociologije na Sveučilištu Notre Dame. "No, sve je više studija koje govore u prilog tome da će pandemija ostaviti dugotrajne posljedice što se mladih tiče."


Katoličko sveučiliše u Indiani koje broji 12 tisuća studenata organiziralo je jednu od najagresivnijih kampanja otvaranja kampusa u kolovozu prošle godine. No, nakon porasta broja zaraženih, zaustavili su predavanja uživo. "Nezgodno smo počeli semestar i jednako ga tako završili", komentira Williams.


Fakulteti, škole i koledži posvuda, svjesni su prijetnje virusa.


U listopadu prošle godine, 20-godišnja Bethany Nesbitt pronađena je mrtva u svojoj sobi na koledžu Grace. S koledža su se oglasili navodeći da je uzrok smrti plućna embolija, no priznali su da je covid-19 odigrao ulogu u ovom nesretnom slučaju. Njena obitelj rekla je da je bila pozitivna na virus te da se oporavljala u izolaciji svoje sobe, gledala Netflix večer prije, samo da bi je sljedeći dan našli mrtvu u sobi. Kako se zarazila, nije poznato. Obitelj tvrdi da je nosila masku, održavala distancu i općenito se pridržavala epidemioloških mjera. Na koledžu su primjenjivali mjere, a tijekom semestra na fakultetu je oboljelo 139 osoba, što studenata, što nastavnog osoblja.


>>>Britanski premijer predlaže: Studenti se mogu vratiti na kampuse, ali samo nakon dvije doze cjepiva<<<


U lipnju ove godine, Centar za kontrolu i preveniju bolesti (CDC) odbio je preporučili testiranja studenata pri ulasku na kampus jer, kako tvrde, ne znaju bi li takva mjera usporila širenje virusa uspješnije no nošenje maski, održavanje fizičke distance i održavanje osobne higijene. U listopadu su se predomislili, pa izjavili da bi testiranje na fakultetima moglo doprinijeti ublažavanju širenja zaraze.


Testiranje kao bacanje novca i resursa?


Na Sveučilištu Saint Louis koje broji 12 tisuća studenata, nasumično su svaki tjedan testirali određeni broj studenata. Ovo im je omogućilo održavanje kontaktne nastave. Fred Pestello, čelna osoba sveučilišta, zaključio je da je opetovano testiranje "bacanje novca i dragocjenih resursa". Kako kaže, nisu upoznati da je itko od studenata ili nastavnika završio u bolnici zbog covida.


U promicanju javnog zdravlja, bitna je suradnja javnozdravstvenih institucija i sveučilišta. Studentima trebaju jasne smjernice. "Nismo dovoljno zauzdali tu kreativnost naših studenata", kaže Dominique Brossard sa Sveučilišta u Wisconsinu. "To je doba kad se mladi žele družiti, biti društveno aktivni, biti svjesni potreba zajednice“, govori. Smatra da bi se mladima trebali omogućiti sigurni načini druženja. "Nemoguće im je reći – ne možete biti društveni, ostanite u svojim sobama", tvrdi.


99% pozitivnih, svi asimptomatski


Sveučilište Sjeverne Karoline, s otprilike 8 tisuća studenata, radilo je čitavo vrijeme, čak i kad su susjedna sveučilišta zatvorena, a predavanja se preselila online. Testirali su otprilike 10% studenata na kampusu svaki tjedan, što je do kraja semestra iznosilo 4700 provedenih testova. 99 posto studenata bilo je pozitivna bez ijednog simptoma, a samo je jedan student hospitaliziran.


>>>Najmlađa žrtva korone: Preminuo kao apsolvent, a postao prva osoba u obitelji koja je dobila diplomu – nakon smrti<<<


Na sveučilištu nisu našli nijedan dokaz o prenošenju zaraze u predavaonicama. No, s testiranjima će zbog porasta broja oboljelih nastaviti i najesen.


Sveučilište Purdue također je ostalo otvoreno za svoje studente. Mitchell E. Daniels Jr., rektor ovog javnog sveučilišta koje broji 45 tisuća studenata, smatra da bi im odugovlačenje samo štetilo. Od kolovoza do prosinca proveli su 84 tisuće testova. 3121 student i 341 zaposlenik bili su pozitivni. Sedam je osoba završilo u bolnici, a smrtnih slučajeva nije bilo. "Imali smo nula-nula slučajeva zaraze u predavaonciama", kaže Daniels.


Smatra da je za širenje zaraze krivo opuštanje mladih u listopadu kad su se počeli okupljati u lokalnim barovima. No, ustrajali su na predavanjima uživo sve do odlaska studenata kućama za Dan zahvalnosti. Nakon toga, primijetili su da zaraza dolazi iz okolnih mjesta u kampus, a ne obratno.


U pokušaju da zaštite kampus, postavili su 800 barijera od pleksiglasa u predavaonice, 2600 dezinfekcijskih bočica, a podijelili su i tisuće komada opreme za osobnu zaštitu.


>>>Na uglednom Yale-u studentima poručili: 'Emocionalno se pripremite – vaši kolege mogli bi umrijeti'<<<


Sličan scenarij odigrao se i na uglednome Sveučilištu Cornell na kojemu studira oko 24 tisuće studenata. Prenamijenili su jedan laboratorij u punkt za testiranje, a koristili su manje invazivnu metodu kako bi se studenti što lakše odazvali testiranju. Dodiplomske studente testirali su dvaput tjedno. Brojke, unatoč predavanjima uživo, nisu dramatično rasle. Sve u svemu izbrojali su 154 pozitivna studenta nakon početka semestra u listopadu.


Kao i druga sveučilišta, ni oni nisu pronašli dokaz o transmisiji virusa unutar predavaonica.


izvor: Washington Post

Još vijesti