V.K. u Vijesti

6 novih mjera za studente u susjedstvu: Kartice s popustima, plaćena praksa u državnim firmama...

Ministar financija sastao se sa studentima i zajedno su donijeli šest novih mjera za studente u susjednoj nam Republici Srbiji.

17. ožujka 2022 16:41
Studenti uče

Studenti uče Foto: Shutterstock

Svaka pomoć mladima koja pristiže od države pozitivna je promjena koja te iste mlade možda i zadrži u državi.


Republika Srbija trudi se na svakojake načine pomoći svojim mladima i studentima. Podsjetimo, pisali smo o mjerama koje je krajem prošle godine najavio njihov predsjednik Aleksandar Vučić. Nakon što je predsjednik najavio nekoliko demografskih mjera koje su direktno uključivale studente, sada je njihov ministar financija također dogovorio neke mjere pomoći za studente.


>>>Predsjednik Vučić želi da studentice rađaju: Nudi im ukidanje ispitnih rokova, više vremena za diplomu i 4 tisuće eura<<<


Kako piše Telegraf.rs, predviđeno je da se osigura obavljanje plaćene stručne prakse već od 1. travnja ove godine.


Šest mjera


Nakon nekoliko radnih sastanka srpskog Ministra financija Siniše Malog i predstavnika studentskih organizacija, dogovoreno je da će se donijeti šest novih mjera za studente u obliku raznih pogodnosti koje će im olakšati studiranje, ali i traženje posla.


>>>[VIDEO] Mladi u susjedstvu dobit će 100 eura državne pomoći: Evo na što će potrošiti taj novac<<<


Studentske mjere predstavljene su na konferenciji "Dijalog lidera naše zemlje" u organizaciji Studentske konferencije univerziteta Srbije te Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda, s kojime su prethodno i vođeni pregovori.


Praksa u državnim tijelima


Prva mjera za studente je da će određeni studenti dobiti priliku odraditi plaćenu praksu u državnim tijelima. Zaključak o tome je Vlada Srbije već usvojila i njime se predviđa da najbolji studenti treće, odnosno četvrte godine osnovnih akademskih i integriranih studija u akademskoj 2021/2022. godini imaju plaćenu praksu u državnim tijelima i javnim službama. Stoga, sveučilišta će u narednih sedam dana dostaviti popis najboljih studenata, a potom Vlada Srbije treba usvojiti novi zaključak.


Ovom se mjerom predviđa osiguranje obavljanja plaćene stručne prakse za studente koja će trajati tri mjeseca. Kako pojašnjavaju, praksu će studenti moći obaviti u ministarstvima, upravama koje su u sastavu ministarstava, jedinicama lokalne samouprave, javnim poduzećima, ustanovama i slično.


>>>[VIDEO] 'Ploveće Sveučilište': Studenti slušaju semestar na kruzeru i putuju svijetom<<<


Ovom mjerom će najbolji studenti imati priliku još za vrijeme svojih studija steći praktična znanja i radno iskustvo, što im uvelike može pomoći nakon završetka fakulteta i prilikom potrage za prvim poslom.


Kartice i širenje programa za zapošljavanje


Druga mjera je uvođenje studentskih kartica koje bi studenti dobili uz indekse. Kartice bi studentima omogućavale jeftinije usluge i jeftiniju kupnju određenih dobara, poput popusta u trgovinama, kazalištu, kinu te za kulturne i sportske manifestacije.


Treća dogovorena mjera je proširenje njihovog programa "Moja prva plaća" kako bi se mogli zahvatiti i studenti završnih godina. Prijedlog je da studenti završnih godina mogu konkurirati u ovaj program u kojem ih poslodavci biraju pa bi se time potaknulo zapošljavanje mladih, a s tim i problem s nedostatkom kadrova.


>>>Veleposlanstvo SAD-a odsad prima i studente: Prilika za super praksu u čak dva odjela<<<


Stipendiranje


Četvrta mjera odnosi se na posebne stipendije za socijalno ugrožene studente, a stipendiranje kreće od 1. siječnja 2023. godine.


Peta mjera je subvencioniranje diplomskih studija. Kako pojašnjava Telegraf, Vlada Srbije bi trebala do svibnja ove godine donijeti odluku o broju studenta koji upisuju diplomske studije na teret državnog proračuna u narednoj akademskoj godini, pri čemu će se po prvi puta financirati studenti na diplomskim strukovnim studijima.


Posljednja, šesta mjera je zapravo skup afirmativnih mjera za studente s invaliditetom i za pripadnike romske nacionalnosti, a za njih se predviđaju mjesta u budžetu također za diplomske studije, što dosad nije bio slučaj.


izvor: telegraf.rs