Mojfaks.hr u Vijesti

Skoro svaki student poznaje nekoga tko je korupcijom došao do svoga cilja

Ako mislite da je sintagma 'skoro svaki student' u ovom slučaju pretjerana, varate se.

10. ožujka 2016 14:28
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Anketa Instituta za borbu protiv korupcije pokazala je da čak 80% studenata poznaje nekoga tko je koruptivnim metodama došao do svoga cilja.

Institut za borbu protiv korupcije, nevladino udruženje iz Novog Sada, prošle godine su osnovali sami studenti i mladi profesionalci, objavljuje Vice.

Tim s ovog Instituta nedavno je započeo istraživanje o svijesti mladih o korupciji na ulicama Novog Sada, a kasnije su anketu postavili i na svoju inetrenetsku stranicu, tako da su se ispitanicima iz Vojvodine pridružili i studenti iz svih krajeva Srbije.

Od svih tih studenta, 90% njih kaže da je imalo iskustva s korupcijom u državnim institucijama. Uzmite u obzir da se ovdje radi o studentima, što znači da je prosječna dob sudionika ankete samo 23 godine do kad se najčešće sretnemo samo s institucijama srednje škole, fakulteta, bolnica i eventualno policije. Kada su ih pitali u kojim državnim institucijama su se najčešće susretali s korupcijom, najviše njih zaokružilo je zdravstvene institucije i škole.

Samo 5% manje od broja onih koji su se izjasnili da su se susreli s korupcijom, znači 85% studenata, navelo je da se osobno susrelo s korupcijom ili da poznaje nekoga tko je korupcijom uspio u ostvarivanju ciljeva ili neke koristi.

Studenti misle da je policija ta koja bi mogla riješiti ovaj problem, ali isto tako misle da je korupcija najnormalnija stvar zbog toga što je pravosudni sistem neučinkovit, a da bi se smanjila potreban je učinkovitiji rad policije. I tako u krug.

Isto udruženje koje je anketiralo studente, ponudilo je i neku vrstu savetovališta za sve one studente koji se susretnu sa korupcijom i žele da se protiv nje bore. Milana Laketić s Instituta za borbu protiv korupcije kaže da je "najveći broj ispitanika prijavljivao korupciju u zdravstvu i školstvu (uglavnom su se žalili na primanje i davanje mita), ali je veliki broj ljudi prijavio slučajeve sistemske korupcije, odnosno slučajeve zlouporabe odgovornog položaja."

Institut također nudi pomoć u slučajevima kad osoba nije sigurna radi li se o koruptivnoj pojavi, pružaju savjete o nadležnim organima i institucijama kojoj se osobe koje su svjedočile koruptivnom ponašanju i postupcima mogu obratiti za pomoć, ali i pravne smjernice.

Izvještaj Instituta pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Vice

Još vijesti