Mojfaks.hr u Vijesti

Štrajk studenata spasilaca: 'Za 25 kuna odgovorni smo za ljudske živote na bazenu dok drugi studenti za istu lovu rade u Kauflandu'

Studenti su uvijek tražena roba za određena zanimanja pa se zato nerijetko sreću kao spasioci na hrvatskim morskim, jezerskim i drugim plažama, ali i kao spasioci na gradskim bazenima. Ljeto je studentima spasiocima satnica podignuta za tri kune pa se s 25 povećala na 28 kuna pa je sada ponovno pala. Zbog toga ovi studenti štrajkaju jer smatraju da imaju veliku odgovornost prema ljudskim životima, a uvjeti su loši.

22. listopada 2018 12:28
Štrajk studenata spasilaca: 'Za 25 kuna odgovorni smo za ljudske živote na bazenu dok drugi studenti za istu lovu rade u Kauflandu'

Štrajk studenata spasilaca: 'Za 25 kuna odgovorni smo za ljudske živote na bazenu dok drugi studenti za istu lovu rade u Kauflandu' Foto: MojFaks

Plivači na zagrebačkom bazenu Utrina iznenadili su se kad su jučer došli na svoju turu vježbanja i otkrili da je dio spasioca odlučio ići u štrajk. Da plivaju bez nadzora nije problem, kažu kupači, za one koji znaju plivati, no ima djece koja tamo dolaze u školu plivanja pa su mnogi roditelji s treninga otišli zabrinuti, piše Večernji list.

Studentima spasiocima je dosta male satnice za tako odgovoran posao... izvor: sportskiobjekti.hr

Kako doznaje Večernji list, štrajkati su počeli studenti, koji čine 80 posto spasilaca, dok su ostatak stalno zaposleni. Ne štrajka se samo na Utrini već i na ostalim gradskim bazenima, na kojima se o kupačima brine tridesetak studenata. Okidač je bio, kažu stariji spasioci koji se tim poslom bave već godinama, što im je Ustanova Upravljanje sportskim objektima od 1. listopada snizila cijenu satnice s 28 na 25 kuna.

"Za 25 kuna odgovorna sam za ljudske živote, a kolegica radi u Kauflandu za istu satnicu"


Toliko su im plaćali i prije ljeta, a satnicu su im povećali zbog, kako kažu iz Ustanove, povećanog opsega posla. No to, kažu spasioci, njima nisu rekli 1. lipnja, već tek kad su ovog tjedna na mailove voditelja objekata poslali pismenu obavijest da kreću u štrajk.

Izvor: Pixabay

"Nitko nam se već godinama ne obraća, da će nam ponovno smanjiti satnicu, saznali smo slučajno. Nije to jedini razlog nezadovoljstvu. Često se plaće isplaćuju tek dva do tri mjeseca nakon odrađenog posla, a ima nas tri do četiri puta manje nego prije nekoliko godina, što ugrožava sigurnost kupača. Koliko puta jedan spasilac čuva do tristo kupača, ljeti čak i po njih 1500. A prema pravilima, spasilac nikad ne bi smio raditi sam.", kaže jedan od starijih spasilaca.

...Blažena među muškarcima: Ovo je jedina studentica koja na zadarskoj plaži spašava kupače...


Preko ljeta vikendom su radili i po 13 sati, blagdani nisu im plaćeni više, nemaju, kažu spasioci, ni dovoljan broj gaza i svega što može zatrebati ako dođe do nezgode na bazenu. "Za 25 kuna odgovorna sam za ljudske živote, a kolegica radi u Kauflandu za istu satnicu.", priča jedna spasiteljica. Tečaj i licencija za nove spasioce tek je, kažu spasioci, iduće proljeće, do kad Ustanova neće moći naći nove spasioce.

...On je heroj svog mjesta: Student iz Rijeke spasio i oživio ženu na plaži...


Iz Ustanove jasno poručuju da neće povećati satnicu. Prema zakonu, kažu, nisu obvezni imati spasioce na bazenima, no na prvom mjestu im je sigurnost kupača, pa će tako, bez obzira na nepostojanje obveze, i dalje osiguravati bazene uz prisutnost spasilaca.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: sportskiobjekti.hr

Još vijesti