Mojfaks.hr u Vijesti

Student druge godine računarstva počinio samoubojstvo zbog pada godine

Student Sveučilišta 'Nottingham Trent' počinio je samoubojstvo nakon što je saznao da je pao drugu godinu studija.

4. lipnja 2021 15:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prošlog je rujna Alex James Hayter, 21-godišnji student, e-mailom s fakulteta obaviješten da neće moći upisati treću godinu studija. Nakon ove vijesti, Alex je napustio obiteljsku kuću zbog čega je dospio na listu nestalih osoba te je za njim pokrenuta potraga. Šest dana nakon toga, nažalost je pronađen - mrtav.


Nije se uspijevao izboriti s obavezama


Tijekom istrage, službenici doznaju da Alex, bivši student računalnih znanosti, nije patio od mentalnih poteškoća. No, teško je uspijevao rješavati fakultetske obaveze nakon povratka u rodni Andover na samom početku pandemije, piše The Tab.


Nakon što nije uspio položiti nekoliko kolegija, Alex je odabrao ponovo odslušati pet modula i položiti ispit tijekom ljeta kako bi izbjegao pad godine, no ovaj mu plan nije uspio. Mrtvozornik je tijekom istrage izjavio da je opterećenje studijem bilo "razumljivo" s obzirom na okolnosti, ali "nerealno".


S fakulteta nijednom nisu pokušali kontaktirati studenta


Tijekom ponavljanja kolegija, Alex je prekinuo svu komunikaciju s fakultetom s kojeg pak niti nijednom nisu pokušali stupiti u kontakt s ovim studentom niti provjeriti kako je, tvrdi Alexov otac Andrew. Za potrebe istrage, izjavio je kako smatra da je ovaj fakultet propustio priliku da spasi život njegovog sina. Andrew smatra da je dužnost fakulteta skrbiti za svoje polaznike, što su zanemarili komunikacijskom šutnjom prema Alexu i članovima njegove obitelji.


"Riječi ne mogu opisati koliko smo slomljeni što naš divni, duhoviti i pametni Alex, naš voljeni sin i brat, više nije s nama", izjavili su članovi najuže obitelji. "Ostavio je prazninu u našoj obitelji koju nikad nećemo moći ispuniti. Njegova budućnost kojoj smo se nadali, neće se ostvariti", kazali su uz zahvalu svima koji su sudjelovali u potrazi i pomogli u istrazi.


Otac smatra da bi Sveučilište Nottingham Trent trebalo implementirati program prevencije suicida među studentima, sličan programu koji već postoji na Sveučilištu u Bristolu, na kojemu studenti biraju sudjelovati u sustavu unutar kojega sa Sveučilišta kontaktiraju i informiraju roditelje ili skrbnike ukoliko smatraju da postoje bojazni za dobrobit svojih polaznika. Preko 90% studenata iz Bristola uključilo se u ovaj program.


Odsad nude psihološku pomoć studentima koji ponavljaju godinu


Nottingham Trent je promijenio svoju politiku postupanja nakon ovog tragičnog slučaja. Sada će sve studente koji ne napreduju tijekom studija kontaktirati zaposlenici fakulteta putem e-maila, a u slučaju nužde ili opravdane bojazni da nešto nije u redu, javljat će se i roditeljima ili skrbnicima.


"Duboko smo potreseni viješću o smrti našeg studente informacijskih znanosti, Alexa Haytera. U ovim teškim trenucima, naše su misli uz članove njegove obitelji. Sveučilište će ponuditi pomoć svim studentima i kolegama koje je ovaj događaj potresao, stoga pozdravljamo sve koji smatraju da im je pomoć potrebna, da nam se jave", objavili su sa Sveučilišta.


Kako dalje napominju, na Sveučilištu raspolažu procedurama i programima pomoći studentima s mentalnim poteškoćama te proaktivno pristupaju onima za koje postoji sumnja da se ne osjećaju dobro. "Nismo znali da je i Alexu ovakva pomoć potrebna, a u svjetlu ovog događaja razvijamo i primjenjujemo novi program za studente koji moraju ponavljati godinu studija", priopćili su.


izvor: The Tab

Još vijesti