Mojfaks.hr u Vijesti

Više od 11 tisuća putovanja godišnje! Studenti još jedne županije imaju pravo na BESPLATAN prijevoz vlakom

Redovni studenti s područja Primorsko-goranske županije od ove godine ostvaruju pravo na besplatna pojedinačna putovanja u cijeloj Hrvatskoj (odnosno od mjesta prebivališta do mjesta studiranja).

20. Siječnja 2020 11:50
Više od 11 tisuća putovanja godišnje! Studenti još jedne županije imaju pravo na BESPLATAN prijevoz vlakom

Više od 11 tisuća putovanja godišnje! Studenti još jedne županije imaju pravo na BESPLATAN prijevoz vlakom Foto: MojFaks

Ovu pogodnost za studente omogućuje potpisan ugovor između PGŽ i Uprave HŽ Putničkog prijevoza, u kojem se obje strane obvezuju sufinancirati prijevoz studenata u omjeru 50:50, piše Novi list. Prema procjenama u ovoj godini iz županijskog proračuna za tu svrhu će se osigurati 150 tisuća kuna

...Još jedna odlična vijest! I ovi studenti od 1. siječnja besplatno putuju vlakom...


Ovakve pogodnosti za studente, pokazalo se da dobro funkcioniraju u drugim županijama. Potpisani ugovor omogućit će studentima da vikendima, ali i tijekom tjedna besplatno dolaze kući te potencijalno doprinijeti i njihovom povratku u rodni grad.

Putovanje vlakom nešto duže


Vrijeme putovanja željeznicom je nešto duže (na primjeru relacije Rijeka-Zagreb pedesetak kilometara dulje nego autocestom). Međutim, željeznička pruga povezuje mnoga naseljena mjesta na toj relaciji, a od sredine prosinca uveden je i studentski vlak koji svake nedjelje u 17,30 sati iz Rijeke kreće za Zagreb.

Kako do besplatnog prijevoza?


Pravo na besplatan studentski željeznički prijevoz može se ostvariti na temelju potvrde obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta i identifikacijskog dokumenta iz kojeg je vidljivo prebivalište na području PGŽ-a.

...Imaju neograničen broj putovanja: Studenti ove županije plaćat će samo četvrtinu karte za vlak...


Redovni studenti trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a, a s njom će studenti moći kupovati pojedinačne karte na blagajnama kolodvora. Studentima koji već posjeduju pametnu karticu profil će biti dodijeljen na postojeću karticu, a prijevoz studenata osiguran je u 2. razredu redovnih vlakova.

U protekloj godini s područja Primorsko-goranske županije otpremljeno je 180 tisuća putnika, od čega su studenti ostvarili 11.162 putovanja, a danas potpisani ugovor pridonosi povećanju mobilnosti studentske populacije, ali i revitalizaciji željezničkog prijevoza.

A.Z.
izvor: Novi list
foto: Wikipedia@Suradnik13

Još vijesti