V.K. u Vijesti

Studenti još jedne županije odsad BESPLATNO putuju vlakom

Županija je izdvojila 200 tisuća kuna za sufinanciranje troškova prijevoza HŽ-om za studente.

17. Siječnja 2022 10:52
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nedavno je potpisan ugovor za sufinanciranje besplatnog prijevoza vlakom za studente, ali i umirovljenike te osobe starije od 60 godina.


Bjelovarsko-bilogorska županija potpisala je nedavno ugovor o financiranju javnog željezničkog prijevoza za koji su izdvojili 200 tisuća kuna, a odnosi se na prijevoz studenata, umirovljenika i osoba starijih od 60 godina i to na relaciji Banova Jaruga – Daruvar – Virovitica. Spomenuti ugovor potpisali su Bjelovarsko -bilogorski župan Marko Marušić i direktor HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, a on ujedno predstavlja i nastavak suradnje između županije i prijevoznika.


>>>Redoviti studenti iz ove županije i ove godine BESPLATNO putuju vlakom do Zagreba i nazad<<<


Prošle godine tim dionicom mjesečno putovalo 180 studenata


"Prošle godine je tom dionicom prosječno mjesečno putovalo 180 studenata i 120 umirovljenika te osoba starijih od 60 godina. Drago mi je što nastavljamo suradnju s HŽ-om i potpisujemo ovaj ugovor", istaknuo je župan Marko Marušić.


Kako navode na svojim službenim stranicama, cilj nastavka suradnje je što je moguće više revitalizirati putovanje na toj dionici, a to je potvrdio i sam direktor HŽ putničkog prijevoza Ukić, te je tom prilikom istakao i kako je svjestan u kakvom je stanju ta pruga kojom se prometuje relativno malim brzinama, a to zahtjeva kompleksnu organizaciju prometa te organiziranje "dvostruko više kapaciteta nego u normalnim uvjetima", piše na službenim stranicama Županije.


Pisali i peticiju


Nedavno su studenti peticijom ukazali na to da je potrebno povećati broj linija na ovoj dionici od Daruvara do Virovitice, no, direktor HŽ-a Ukić je ipak kazao kako trenutno nije u mogućnosti ispuniti želje studentima.


>>>HŽ objavio popis županija, gradova i općina koje nude jeftiniji ili besplatan prijevoz studentima<<<


"Na pruzi od Daruvara do Banove Jaruge trenutačno se izvode građevinski radovi kako bi se minimalno poboljšalo stanje infrastrukture. Nažalost, prosječna komercijalna brzina od Virovitice do Banove Jaruge je svega 30 kilometara. Putnički prijevoz raspolaže s jednim vlakom i posadom za taj vlak, a tek kad bi brzine bile veće, s jednim bismo vlakom mogli puno više relacija napraviti", poručio je Ukić te dodao kako je na tom pravcu osiguran alternativni prijevoz zaobilaznim pravcem.

Još vijesti