Anja Z u Vijesti

Studenti Tehničkog faksa baš vole nezdravo: Dnevno pojedu 250 porcija pohanog s pomfritom

U prizemlju Tehničkog fakulteta u Rijeci, nalazi se bistro 'Riteh' koji godinama prehranjuje studente.

15. Siječnja 2021 16:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Andrej Gustinčić voditelj je bistroa "Riteh", u Studentskom centru radi od 2011. godine, a od toga pet godina kao voditelj spomenutog bistroa. Prije toga stjecao je iskustva radeći kao kuhar u Indexu i Kampusu te spada u mlađu ekipu Studentskog centra u Rijeci koja obnaša voditeljsku funkciju, a upravo mlade osobe na rukovoditeljskim pozicijama nešto je na što su u ovoj tvrtki izrazito ponosni.


...Godinama hranio studente i naučio vječnu istinu: \'Ako na meniju nema OVOG jela bune se i gunđaju – nema se što jesti\'...


Kako u intervjuu za studentski portal Svjetionik govori Gustinčić, dobar voditelj kantine mora imati jednu odliku. "Bilo bi poželjno da je osoba koja se ovim bavi ugostiteljske struke. Meni nije bilo teško preuzeti ovu funkciju kada sam već imao neka predznanja u kuharstvu. Treba biti vrijedan i prije svega pošten prema ljudima, a ponekad i psiholog", kaže.

Ugostiteljske sposobnosti za rad u kantini su jasne, i iako smo ove psihološke više navikli tražiti na šankovima kafića, Gustinčić i to obrazlaže. "Kada netko dođe loše volje na posao pa ga u tom slučaju neću staviti na podjelu hrane kako studenti ne bi osjetili tu \'negativnu vibru\', zatim rješavanje nesuglasica između radnicima kojih ima neminovno u svakom radnom kolektivu", pojašnjava.

Pripreme i do 600 obroka dnevno


Kantina "Riteh" nudi menije obroka, gotovih jela, sendviča, toplih i hladnih napitaka te uz tri restorana, tri bistroa, dva bifea i šest caffe barova čini ugostiteljsku strukturu Centra koja brine o prehrani studenata Sveučilišta u Rijeci. Dnevni kapacitet ove kantine prije korone bio je i do 600 obroka dnevno, no to se s pandemijom promijenilo.


...Omiljena studentska menza proslavila šezdesetu: Kuhalo se i do 100 kg graha dnevno, tete su same kiselile zelje...


"Mogao bih opisati dan prije korone jer ovo kako sada radimo – to su sada izvanredne situacije. Na posao dolazim prvi. Zato što odmah rano ujutro počinje dolaziti roba za koju sam ja kao voditelj odgovoran. Jer ako dođe nešto što nije baš prihvatljivo onda to odmah moramo riješiti. Zatim, po dolasku robe odmah se počinju raditi sendviči oko 300 komada kako bi kuhinja bila slobodna za pripremanje toplih obroka. \'Riteh\' je prije korone pripremao i do 600 obroka dnevno. Nakon hrane, prebacujem se na rad u uredu gdje sređujem papirologiju, radim na nabavi robe, koordiniram s upravom posao. Istovremeno provjeravam kvalitetu isporučene robe, da ne izađe bilo što na \'liniju\', jer mi smo ipak odgovorni za ishranu studenata", ispričao je voditelj kako izgleda jedna radni dan.

Dodaje da je stres dio ugostiteljstva i da na to svi koji su u toj struci trebaju biti spremni. "Primjerice imamo jelovnike za cijeli tjedan i zna se dogoditi da nam dobavljači ne donesu traženu robu iz možda objektivnih razloga, no u tom trenutku imate jako malo vremena da \'izmislite\' drugo jelo od namirnica koje imate na lageru (a uz to imamo jako malo skladišnog prostora)", pojašnjava.


Gustinčić ističe kako se za vrijeme pandemije rad u studentskoj kantini značajno promijenio: "Nama je pao posao za nekih 80 posto. I što reći… tako plivamo iz dana u dan u nadi da će jednom i tomu doći kraj. Trenutno dnevni obrtaj kantine je oko 50-ak jela. Korona nas je sve bacila u rikverc", ispričao je.

Studenti najviše jedu pohano i pomfrit


Ponuda "Riteha" je dosta unificirana iako imaju raznih sokova i muffina, a uskoro će u ponudi biti i donut slastice. Kako govori, do 11 sati dok se ne počne s toplim obrocima, studentima pokušavaju ponuditi neku alternativu


...Pita posvađala studentice! Zbog masne delicije traži novu cimericu: \'Svi znamo što je burek, ona je u krivu…\'... 


...Tko će javiti tetama u menzi? Studenti otkrili kako PRAVILNO rezati krumpire za najhrskaviji pomfrit...


"Prije korone znali smo prodati i do 300 sendviča. Muffina smo znali prodati i do 50 komada. Od toplih jela najveći interes je za pohanim i pomfritom, toga jela zna se prodati i do 250 porcija. Nudimo mi i zdrave stvari primjerice imamo u ponudi obročne salate s tunom i piletinom, ali toga se proda oko 10 komada. Kod nas najveća je gužva u osam sati ujutro kada studenti prije predavanja kupuju sendviče i u 11 sati, kada je vrijeme marende", govori voditelj kantine.

Pored studenata i profesora Tehničkog fakulteta u Rijeci, svratiti u "Riteh" na klopu znaju i studenti, odnosno djelatnici Veleučilišta u Rijeci. Vanjskih gostiju jako je malo


izvor: Svjetionik

Još vijesti