Mojfaks.hr u Vijesti

Studenti pokušavaju riješiti problem bacanja hrane

Na natjecanju u Milanu studenti iz cijelog svijeta pokušali su na kreativan i konstruktivan način pronaći rješenja za veliki problem bacanja hrane u razvijenim zemljama, dok iste nedostaje u zemljama koje nemaju toliko sreće i izobilja.

6. kolovoza 2015 12:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bacanje hrane nije neka tema koja se obično povezuje sa studentima koje se najčešće prikazuje kao rastrošne, željne zabave i vrlo rijetko zainteresirane za globalne probleme. No, svijet se mijenja, klima se mijenja, a s obzirom da su to pitanja koja se tiču svakoga – studenti iz ove priče pokušali su svojim doprinosom pomoći u rješavanju barem nekih gorućih pitanja.

Trećina sve hrane koja se proizvede za ljudsku konzumaciju završi u smeću! Trećina!

U finalu natjecanja koje je u Milanu organizirao Expo 2015 u suradnji sa Sveučilištem Bocconi pod nazivom \'Saving BEC\' studenti su osmišljavali i predlagali nove načine na koje je moguće smanjiti otpad hrane. Sudjelovalo je 35 studenata iz 13 zemalja.

* Studenti su problemu prišli iz različitih smjerova. Jedna je grupa dizajnirala banana hladnjak: tehnološki jedostavan frižider za transport banana u zemljama razvoja kao što je Kenija.

* Drugi nagrađeni tim dizajnirao je \'Food Aid\', aplikaciju za planiranje prehrane i hrane koja služi kao popis za dućan, upozorava korisnika na rokove trajanja i predlaže recepte s namirnicama koje su najbliže kvarenju.

Osvjetljavanjem ovako specifičnog problema, natjecanje je potaknulo promjenu ponašanja među studentima koji su sudjelovali. "Nisam baš razmišljao o hrani koja završi u smeću prije ovoga", izjavio je 20-godišnji Francesco Ambroz, student ekonomije na Bocconiju čiji je tim dobio nagradu za svoj rad kojim pokušavaju potaknuti ljude da kupuju i voće i povrće koje ima neku \'greškicu\' ili ne izgleda estetski lijepo, a svejedno je zdravo i zrelo.

Svjetska populacija u 2011. godini dosegla je 7 milijardi ljudi, a do 2100. bi se mogla popeti i do 11 milijardi što će dodatno napregnuti resurse i potrebu za proizvodnjom hrane. "Mi smo vjerojatno prova generacija koja živi u ovolikom obilju proizvoda", kaže studentica Krysinska i dodaje da bi mladi ljudi trebali učiti od starijih generacija koje su bile štedljivije.

Neki od savjeta kojima ćeš i ti pripomoći i aktivno sudjelovati u smanjivanju bacanja hrane su:

- koristi svoja osjetila kako bi otkrio/la je li se neka hrana pokvarila (miris, okus) umjesto da se slijepo držiš rokova otisnutih na - pakiranju proizvoda
- koristi manje vode
- kupuj proizvode pojedinačno, svaki dan
- pokušaj kupovati lokalno

L.B./izvor: The Guardian
foto: Freeimages

Još vijesti