V.K. u Vijesti

Studenti prosvjedovali ispred PMF-a! Prozvali dekana za segregaciju: Evo što im je odgovorio

Prosvjedi zbog uvođenja COVID potvrda i dalje se nastavljaju.

22. prosinca 2021 11:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studenti su se okupili na prosvjedu ispred kemijskog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu jer prosvjeduju protiv COVID potvrda.


Podsjetimo, do sada je nekoliko fakulteta zagrebačkog Sveučilišta najavilo obavezu predočenja COVID putovnice, negativnog testa ili dokaza o preboljenju za sve studente koji žele ući u prostorije fakulteta.


Osim PMF-a koji je najavio svoje mjere za početak 2022. godine, COVD potvrde uveli su i Veterinarski fakultet, Medicinski fakultet, Kineziološki fakultet i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. S druge strane, Fakultet hrvatskih studija najavio je da neće od svojih studenata zahtijevati propusnice.


>>>Policija privela 'organizatora' jučerašnjeg prosvjeda studenata ispred KIF-a: Čovjek ima 58 godina<<<


Kako bi studenti izrazili svoje nezadovoljstvo ovim mjerama, okupili su se početkom tjedna ispred fakulteta u prosvjedu. Uskoro im se pridružio i dekan fakulteta Mirko Planinić koji je izašao pred okupljene studente te je najavio kako se potvrde uvode od 3. siječnja 2022. godine. Kako dogovor ipak nije postignut, prosvjednici su se brzo razišli.  


>>>Peti po redu: Još jedan zagrebački fakultet uvodi COVID potvrde, ali tek od siječnja – evo svih detalja<<<


Odvagali su strane i ostaju pri odluci


"Nama je jasno da vjerojatno ne možemo utjecati na ukidanje potvrda, ali jednostavno treba pokazati da niti jedan totalitarizam ili diskriminirajući sustav nije počeo tako da su odmah počeli izbacivati ljude. Nego je jednostavno nekim ljudima bilo zabranjeno dolaziti u parkove, nekome nešto drugo. Problem je što će svi raditi svoj posao, a s tim će se polako početi 'valjati' i tu kreće ona stara priča: prvo su došli po nas, a onda i po vas", objašnjava prosvjednik svoje stajalište.


Nakon što je dekanu postavljeno pitanje je li mu neugodno što prosvjednici govore da ih se stavlja u kontekst segregiranih, dekan je za Z1 kazao: "Meni nije neugodno jer mislim da ovime donosimo korist društvu. Zbog ovoga će biti manje umrlih, zaraženih i tako. Mislim da smo odvagali korisne i loše stvari koje te potvrde sa sobom nose."


>>>[VIDEO] Gužva ispred KIF-a! Studenti na fakultet došli bez propusnica, ima i uhićenih: 'Samo nam dajte da studiramo'<<<


"Odluka je iznenadila sve studente na Sveučilištu", počeo je govoriti prosvjednik. "I da ste se vi s PMF-a odlučili ulaziti u ovi političku krizu i donositi takve odluke, to nam je stvarno iznenađenje", kazao je prosvjednik.


izvor: Z1 televizija

Još vijesti