L.B. u Vijesti

Studenti prosvjedovali jer ostaju bez hrane u domovima: 'Gladni smo iako sve plaćamo, tješe nas krumpirom…'

Vijesti iz susjedne Bosne i Hercegovine kao da ne pripadaju ovom stoljeću. Studenti iz Sarajeva danas su organizirali prosvjed jer u domovima ostaju bez hrane, a ni grijanje im ne radi kako treba.

7. travnja 2021 12:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Kenan Velagić na današnjim protestima ispred Vlade KS izjavio je da studenti traže svoja prava i da se u 21. stoljeću bore za hranu.


"Dakle mi se vraćamo stoljećima unazad. Dobili smo mi nešto od kantona, a to nešto je, kako oni kažu, enormna količina krumpira. Mi nismo platili krumpir, već svu hranu koja je navedena u meniju. Pokušavaju nas kao utješiti krumpirom", rekao je.


Imaju zalihe hrane za još par dana


On je kazao da se ništa ne može popraviti, ukoliko se 45 dana samo prepucavaju da li je netko direktor ili nije.


"Nama treba direktor, potpisnik, da potpiše javne nabavke i isplate dobavljačima. Mi imamo zalihe hrane za još nekoliko dana. Mi nećemo da živimo na tome da redovno sve plaćamo, a da ovisimo o nekim donacijama. Ono što smo platili, treba da dobijemo", dodao je.


Studenti su, kako ističe, zahvalni dobavljačima jer su neki od njih i nakon pola miliona KM duga i dalje donosili hranu i nadali se da će im biti isplaćeno.
"Valjda su sada prešli sve granice, nema direktora, tj. onoga 'ko će potpisati isplate", kazao je Velagić.


Najavljuju i isključivanje struje


Studenti su poručili da su ovo protesti upozorenja i da su studenti gladni, ali da im, osim hrane, prijete i isključivanjem električne energije te da se u zgrade doma nije dugo ulagalo.


"Studentima JU 'Studentski Centar' Sarajevo duguje oko 100.000KM. Zgrade, i pored uvrštavanja na spisak projekta energetske efikasnosti u 2019. godini još nisu renovirane. Godinama kanton ne plaća punu dotaciju JUSC-u pa su ulaganja u inventar mizerna, a kao presudan moment navodimo taj da se nadležni preko 40 dana prepucavaju s direktorom da li je direktor ili ne, dok za to vrijeme dobavljači otkazuju dovoz hrane zbog dugova, javne nabavke propadaju jer ih nema 'ko potpisati. Elektrodistribucija najavljuje isključenje električne energije i slično", kazali su studenti.


Prema riječima studenata, u doba prije korone u studentskim domovima je živjelo oko 1.300 studenata, danas ih je tu oko 600.


"U studentskim domovima stanje nije ništa drugačije nego ovdje na hladnom, na snijegu... Nije dovoljno voditi sastanke sa studentima... Mi čekamo mjesec da nam se odgovori na dopis. Mi dobivamo dezavuiranje, a ne odgovore. Na ovome se neće završiti dok se studentski problemi ne riješe", kazali su.


Demonstranti su simbolično ispred zgrade Vlade KS ostavili krumpire.

Još vijesti