L.B. u Vijesti

Studentica psihologije primila čak 6 doza antikovid cjepiva – u jednoj injekciji: 'Par sati kasnije, osjetila sam prve nuspojave…'

U talijanskome gradu Massa Carrara, 23-studentica psihologije slučajno je primila šesterostruku dozu cjepiva protiv koronavirusa.

11. svibnja 2021 14:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Odmah nakon uviđanja pogreške, liječnici su joj rekli što se dogodilo. Zadržali su je na promatranju tijekom sljedeća 24 sata nakon čega je puštena iz bolnice.


Virginia je odmah shvatila da nešto nije u redu, a kako kaže, smatra da ovo nije prihvatljivo ni za jednu bolnicu. "Imam užasnu glavobolju i, da budem iskrena, jako sam se uplašila. Ali, živa sam", rekla je za talijanski Corriere.


Primila čak 6 doza


Virginia ima diplomu iz kliničke psihologije, a trenutno završava magisterij na Sveučilištu u Pisi. Iako je bila šokirana kad su joj prošle nedjelje rekli da je zabunom primila čak čest doza Pfizerova cjepiva, pokušava ne dramatizirati niti brinuti. Kako kaže, zasad ne planira tužiti bolnicu, a s njom se slaže i majka pravnica. "Takve se stvari događaju, nije bilo zlobe u tom postupku. Mogla sam shvatiti samo iz pogleda sestre koja me cijepila", kazala je.


>>>Koncerti bez mjera od lipnja, ali samo za cijepljene? I mladi do 18 godina imat će jednu opciju...<<<


U 10 sati ujutro zaputila se u bolnicu Noa u Massa Carrari da bi primila svoju dozu antikovid cjepiva. Ovo je preduvjet da odradi staž u sklopu studija. Liječnik je zapisao sve bitno što se njene anamneze tiče, a onda je došla sestra s injekcijom. Nije primijetila ništa neobično. "Bojim se igle pa nikad ne gledam kad mi netko daje injekciju. No, čim sam primila dozu, osjetila sam da nešto nije u redu", kaže.


Sestra se uplašila i bila je jako uznemirena. Otišla je doktoru. Nakon toga su je zamolili da malo pričeka vani. "Nakon toga su mi sve objasniti i rekli mi da će me primiti u bolnicu na promatranje u trajanju od 24 sata", govori. "Mislila sam da sanjam. Prestrašila sam se, posebice jer su mi rekli istinu i nisu htjeli ništa zatajiti. Kasnije su mi rekli da sam jako problijedila", prisjetila se.


Nuspojave su bile blage


U bolnici su joj omogućili i razgovor s psihologom koji joj je pomogao, cijelo je vrijeme bila pod nadzorom, a tvrdi da je dobila i paracetamol. "Nekoliko sati kasnije, javile su se nuspojave, ali ništa ozbiljno. Samo glavobolja, osjećaj umora i blaga drhtavica", govori.


>>>Ugledno sveučilište inzistira – ako se studenti žele vratiti na kampus morat će se cijepiti<<<


Tvrdi da se sada osjeća dobro. Osim osjećaja iscrpljenosti i jake boli u ruci na mjestu gdje je primila cjepivo, sve je u redu. Također je još malo preplašena. "Nitko ne zna koje su moguće posljedice, ne postoje studije o tome. Ne namjeravam tužiti bolnicu zasad, no u slučaju komplikacija u budućnosti, mogla bih razmišljati u tom smjeru. Ovo se ne odnosi na sestru niti bilo koga tko je pogriješio nego smatram da bi bolnica kao institucija trebala preuzeti odgovornost", kaže.


Ne zna se kako će organizam reagirati


Doktori su joj rekli da ne znaju što očekivati. Neki smatraju da bi se umjesto super-produkcije antitijela moglo dogoditi baš suprotno – da se uopće ne proizvedu što bi značilo da bi se ponovo morala cijepiti. "Čini se da vrlo visoka doza cjepiva može poništiti sve svoje benefite za ljudski organizam", govori.


>>>Europarlament na nogama! Mladima omogućiti besplatna testiranja na covid: 'Studenti bi putovali, a nemaju novca za testove'<<<


Na pitanje planira li se ponovo cijepiti ako se ovo pokaže istinitim, kaže da vjeruje u cijepljenje i da bi svakako ponovo otišla po svoju dozu. "Ali, ovaj put, molim vas, samo jednu", dodaje za kraj.


izvor: The Corriere

Još vijesti