V.K. u Vijesti

Studenti prosvjeduju ispod Vučićevih prozora: 'Jesmo li važniji kad završimo faks ili kad odemo u penziju?'

Studenti smatraju da ih vlast u susjedstvu uopće ne čuje, pa su ispred zgrade predsjednika na transparentima ispisali sve što ih muči.

3. Siječnja 2022 13:20
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Krajem 2021. godine, srpski su studenti na prosvjedu ispred zgrade predsjednika Aleksandra Vučića postavili nekoliko plakata na kojima su ispisali sve probleme s kojima se oni trenutno suočavaju, uz pitanje: "Muči li vas isto što i nas?"


>>>Predsjednik Vučić želi da studentice rađaju: Nudi im ukidanje ispitnih rokova, više vremena za diplomu i 4 tisuće eura<<<


"Muči me obrazovni sustav", "Muči me što nas huškate na rat", "Umorni smo od tebe i tvojih laži Aleksandre Vučiću", "Muči me što šutimo", "Muči me što nam siječete šume", samo su neke od poruka što sve studente muči.


Čitav kompleks problema


Apsolventica sociologije Anja Ilić istakla za da je vrlo dobro što ima sve više studentskih inicijativa pokrenutih tokom protesta i blokada usmjerenih prije svega protiv kompanije Rio Tinto, ali da se po porukama koje su studenti istaknuli ispred zgrade predsjednika može vidjeti da je u pitanju čitav kompleks problema, uzrokovan uništavanjem zemlje i davanjem prioriteta investitorima "po čijoj se volji kroje zakoni ove zemlje", prenosi N1.


>>>Domaće studentice odgovorile bi li rađale djecu da ih, kao u Srbiji, čekaju 4 tisuće eura i dulji rok studiranja<<<


"Desnica koristi krizu i ne nudi nikakvu perspektivu studentima"


Studentica je također naglasila i da se studentima ne nudi perspektiva da ostanu u Srbiji jer ih očekuju veoma malo plaćena radnja mjesta, s lošom radnom zaštitom, uz preduvjet da se šuti o lošim uvjetima rada.


Ona misli da desnica u Srbiji koristi ekonomsku i političku krizu u da u trenucima krize nude nezadovoljnim ljudima "nešto što djeluje kao laka i primamljiva rešenja, koja su po pravilu lažna". Uz to, studentica smatra da nitko od desničarskih pokreta ne dovodi u pitanje sustav koji "rađa sve ove probleme i nejednakosti, jer je desnica uglavnom vrlo suglasna s kapitalizmom i služi se "gorljivim parolama kojima mogu okupiti ljude."


Penzioneri bitniji od studenata?


Studentica potom naglašava kako je najbitnije imati obje strane zastupljene na prosvjedima i blokadama – i ljevicu i desnicu, a da će ljevica pritom ukazati na "realne korijene problema". Kao primjer navodi slučaj kompanije Rio Tinto. "Nije problem bahatog investitora, ve toga što Srbija funkcionira po principu direktnih stranih investicija i 'pokoravanja' investitorima, kao i rasprodaje zemljišta, radne snage i infrastrukture", kaže Ilić za N1.


>>>Poslušao profesorov savjet na prvoj godini faksa: Sad je apsolvent, a već ima super posao i lijepu plaću<<<


Uz Ilić, i student Tehnološko-metalurškog fakulteta Andrija Drobnjak rekao je da iako na skupu sudjeluju ljudi iz raznih dijelova Srbije, generalno se svi slažu da aktualna vlast ne odgovara studentima, pa su se stoga i okupili ispred zgrade predsjednika kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnom političkom situacijom u Srbiji.


Student nije siguran postoji li trenutno bilo kakav odnos između vladajućih ili studenata, pa nastavlja da vlada ne stavlja studente u prvi plan "jer se uglavnom fokusira na penzionere" i njima daje obećanja. S time, student pita i jesu li oni bitniji vlasti kada završe fakultete ili tek kada odlaze u mirovinu.

izvor: rs.n1info.com

Još vijesti