V.K. u Vijesti

Novosti za sve zagrebačke studente: Imaju pravo na 'prijelazni period' prije vađenja COVID potvrde

Kako je Stožer naglasio, nove mjere koje su uvedene u utorak vrijede za sve naše sugrađane, izuzev studenata, osim ako fakulteti ne odluče drugačije, temeljem autonomije sveučilišta.

17. studenog 2021 12:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Već nekoliko dana aktivno pratimo kako se razvija situacija na fakultetima i sveučilištima diljem Hrvatske po pitanju COVID propusnica za ulazak u zgrade fakulteta.

Podsjetimo, odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od utorka su se uvele nove mjere koje od svih građana iziskuju posjedovanje EU digitalne COVID potvrde ili negativni test ili dokaz o preboljenju, ako žele ući u javne institucije, no, ovo pravilo se ne primjenjuje na studente osim ako fakulteti to sami ne odluče.

>>>Još dva zagrebačka fakulteta objavila da će od studenata zahtijevati test ili propusnicu<<<


Od onih koji su već odlučili da su propusnice potrebne su Veterinarski fakultet, Medicinski fakultet, Kineziološki i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. I dok neki studenti još od utorka na kontaktnu nastavu dolaze s propusnicama, neki su fakulteti odlučili nastavu organizirati online kako bi se studenti mogli organizirati i pripremiti za kontaktnu nastavu s propusnicama.


Senat prihvatio prijedloge Zbora


Nakon prosvjeda koji se održao ispred Veterinarskog, a onda i Filozofskog fakulteta zbog novih mjera, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu konačno se oglasio sa svojim stavom vezanim uz spornu situaciju s propusnicama. Oni su na svom službenom Facebook profilu objavili kako su predložili upravama fakulteta da ne uvode COVID potvrde osim ako odlukom Stožera ovo pravilo nije i propisano.




Ovo je i prihvaćeno, odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu.


>>>Počeli prosvjedi zbog COVID potvrda! Studenti palili lampaše pred FFZG-om, dekan poručio: 'Ja o Ustavu pojma nemam...'<<<


Prijelazni period od 22 dana


Kako je to već najavljeno na Medicinskom fakultetu, studentima će se omogućiti prijelazni period od 22 dana u kojem će im troškove testiranja, sve dok ne nabave propusnicu, plaćati fakultet. Ako i nakon tih 22 dana studenti neće nabaviti EU digitalnu COVID potvrdu, a žele i dalje dolaziti na nastavu, svoje će testiranje morati plaćati sami.


>>>Studenti na kampusu dijele letke u kojima pozivaju djelatnike da se ne testiraju: 'Sotona je zavladala'<<<


"Preporuča se sastavnicama Sveučilišta, koje će od studenata za ulazak u zgrade sastavnica tražiti na uvid EU digitalnu COVID potvrdu (ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenoj bolesti odnosno testiranju), da utvrde prijelazni period od 22 dana od donošenja odluke do njezine pune provedbe za studente", pišu.


Kako dalje nastavljaju, za vrijeme prijelaznog perioda, potrebno je pojačano se pridržavati svih epidemioloških mjera.


>>>Na ovom zagrebačkom fakultetu rekli 'ne' COVID potvrdama: 'Nećemo od studenata tražiti nikakav dokaz o cijepljenju'<<<


Troškove plaćaju fakulteti – ali samo prvih tjedan dana


Po pitanju troškova testiranja, Studentski Zbor ipak daje kraći period od Medicinskog fakulteta.


"Troškove testiranja studenata koji ne mogu dati na uvid dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju snosit će sastavnica prvih tjedan dana, na temelju računa ili će se osigurati testiranje", poručuju, ali i napominju kako će se "zalagati za besplatno testiranje u slučaju uvođenja potvrda, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i sastavnicama Sveučilišta."

Još vijesti