Mojfaks.hr u Vijesti

Sve ozbiljnija konkurencija stalnim radnim mjestima: najlakše do posla ako si redovni student

Ono što je u posljednje vrijem postalo 'najjačom karikom' redovnih studenata, gledano s ekonomskog gledišta, jest raspoloživost za obavljanje poslova koji im se nude. Studenti su tako postali tražena i cijenjena radna snaga.

20. kolovoza 2015 11:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nije nova vijest da redovni studenti postaju \'ozbiljna konkurencija\' stalnim radnim mjestima. Naime, pokazalo se kako za studentski rad ne postoje ograničenja, ni kada je riječ o poslovima koje studenti mogu obavljati, a ni kada je riječ o razdoblju kada taj posao mogu obavljati. Dakle, mogu raditi i danju, noću, vikendom, blagdanima... Pa i u sezonskim poslovima, posebice u turizmu.

U moru brojnih oglasa koje poslodavci objavljuju preko studentskih servisa sve je češća ponuda za ona radna mjesta koja su do jučer bili nezamisliva. Primjerice, rad na blagajni. Jedan takav uočili smo u ponudi osječkog servisa koji djeluje pri Studentskom centru.

"To doduše nije ništa novo, veliki trgovački lanci sve češće se odlučuju za ovu varijantu", objašnjava Tihomir Milinović iz osječkog Studentskog servisa. Naime, taj je posao zbog tehnike očitanja cijena na robi putem optičkih čitača u svojoj osnovi postao vrlo jednostavnim.

"Uz to, zbog sustava fiskalizacije svaka se djelatnica, pa tako dakle i studentice, pojedinačno prijavljuju u sustav i zna se što je sve prošlo kroz njihovu blagajnu", kaže Milinović, pa i priznaje kako se u ovim i sličnim tehničkim novinama mladi ipak, ako ne bolje, ali svakako brže snalaze nego stariji djelatnici.

U konkretnom slučaju tražile su se blagajnice za rad tri dana u tjednu, od četvrtka do subote, sedmosatno radno vrijeme, uz zaradu od 17 kuna po satu. I to na duže vrijeme.

"Studentice se radije odlučuju za ova radna mjesta, nego primjerice za slaganje polica, što je i bolje plaćeno, ali i nešto fizički zahtjevnije", nastavlja Milinović.

U akademskoj godini 2013./2014. putem studentskih servisa u cijeloj Hrvatskoj radilo je 75.435 studenata, što je gotovo 65 posto ukupnog broja redovitih studenata. Zaradili su (bruto) gotovo milijardu kuna.

Nisu više tako rijetki ni primjeri da studenti znaju, u namjeri da zadrže studentski posao i namjerno izgubiti godinu. Naime, zarada preko Studentskog višestruko im isplati iznos koji moraju platiti zbog gubitka godine. Važno je samo ne izgubiti status redovnog studenta.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Freeimages

Još vijesti