Mojfaks.hr u Vijesti

Jedno hrvatsko sveučilište objavilo rat plastici: In su platnene torbe i drveni pribor za jelo

Jedno hrvatsko sveučilište odlučilo je stati u kraj plastičnom otpadu. Uveli su platnene torbe, umjesto plastičnog pribora za jelo i piće tu je drveni ili mentalni, a sav promotivni materijal izrađuju od ekološki prihvatljivih materijala.

1. listopada 2019 16:29
Jedno hrvatsko sveučilište objavilo rat plastici: In su platnene torbe i drveni pribor za jelo

Jedno hrvatsko sveučilište objavilo rat plastici: In su platnene torbe i drveni pribor za jelo Foto: MojFaks

S ciljem uspostave "Sveučilišta bez plastike", studentski centar Sveučilišta u Rijeci osnovao je radnu skupinu Okoliš koja nastoji smanjiti upotrebu plastike, a za onu koja se ne može izbjeći osigurati adekvatno zbrinjavanje. 

Prva akcija čišćenja okoliša riječkog Kampusa sprovedena je u travnju 2018. godine kada su studenti prikupili 22 kg plastičnog otpada, dok se druga proljetna akcija "Čisti Kampus za čistu Rijeku" održala u travnju 2019. godine. Organiziranjem akcija nastoji se djelovati na prevenciji onečešćićenja okoliša i podizanju ekološke svijesti. Naravno, čišćenje Kampusa provodi se u dobroj atmosferi i druženju studenata. 


foto: Facebook Okoliš UNIRI

Studenti Sveučilišta u Rijeci svjesni su potrebe očuvanja i zaštite okoliša te su uvjereni kako prostor u kojem borave utječe na to kako će se osjećati. Stoga ističu kako će utrka sa svakodnevnim obvezama na fakultetima biti podnošljivija ako okoliš i prostor koji ih okružuju bude uredniji i ljepši, piše Ekovjesnik. 

Studenti Sveučilišta u Rijeci i radna skupina Okoliš mogu se pohvaliti svojim dosadašnjim aktivnostima. Počev od malih promjena kao što su korištenje drvenog ili metalnog pribora za jelo, uvođenja staklenih i papirnatih čaša, platnenih vrećica, pa sve do poticanja akcija čišćenja i podizanja svijesti građana o važnosti odgovornog odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. Zahvaljujući svemu tome, Hrvatska je na putu da dobije prvo sveučilište bez plastike. 


foto: Facebook Okoliš UNIRI

Dio svojih aktivnosti posvetili su i smanjenju prodaje vode u plastičnim bocama, a u zamjenu su uvedene fontane s besplatnom pitkom vodom čime se potiče korištenje boca za višekratnu uporabu. Velika pozornost pridaje se razvrstavanju otpada – odvojeno se prikupljaju biootpad, papir, plastika, staklo i tetrapak, otpadna ulja, električki i elektronički otpad, a u tu svrhu postavljeni su i spremnici za razvrstavanje otpada. Također, svi promotivni materijali izrađuju se od ekološki prihvatljivih materijala, piše Ekovjesnik. 

Aktivnosti riječkih studenata možete pratiti na Facebook stranici Okoliš UNIRI.

A.Z.
Izvor: Ekovjesnik
Foto: Okoliš UNIRI

Još vijesti