Mojfaks.hr u Vijesti

Tetovirane studentice imaju više samopouzdanja, ali to nije sve...

Novo istraživanje pokazuje da je ukrašavanje tijela svojevrsna emocionalna terapija mladim djevojkama koje su pretrpjele snažnu emocionalnu bol.

1. prosinca 2015 12:37
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sociolozi sa Sveučilišta Texas Tech otkrili su da su studentice koje imaju više tetovaža sklonije pokušajima samoubojstva, no također te iste djevojke imaju i više samopouzdanja. Slično je i kod muških kolega – studenti s više tetovaža također su skloniji pokušajima samoubojstva.

Konkretna studija provedena je s ciljem boljeg razumijevanja ukrašavanja tijela, ali i mehanizma koji utječe na vezu ovog oblika ukrašavanja tijela s osjećajem poimanja samoga sebe i zdravlja i dobrobiti tetovirane osobe. Voditelj istraživanja bio je profesor sociologije Jerome Koch koji je sa svojim timom ispitao 2395 studenata na šest različitih američkih sveučilišta. Uz broj tetovaža, znanstvenici su mjerili pojavu depresije, broj pokušaja samoubojstava i samopouzdanje ispitanika.

Analizirajući prikupljenje podatke, tim je došao do zanimljivih rezultata: "Izvjestili smo o nižem stanju dobrobiti među djevojkama u odnosu na dečke. Među ovim studentima javnih sveučilišta, velik broj uglavnom brucošica i apsolventica iam jako nisko samopouzdanje, češće boluju od depresije i suicidalnih misli i veće su šanse da su već prije pokušale počiniti samoubojstvo."Djevojke koje imaju četiri ili više tetovaža najčešće su već pokušale počiniti samoubojstvo – četiri puta češće nego drugi ispitanici: "Paradoksalno, rezultati upućuju da ova skupina djevojaka ima snažnije samopouzdanje od ostalih ispitanika u toj skupini."

Muški kolege koji također imaju četiri ili više tatovaža također su si češće u prošlosti pokušavali oduzeti život, u njihovom slučaju čak triput češće nego dečki koji nisu tetovirani. Ovi pokušaji samouništenja nagnali su znanstvenike da potrebu za tetoviranjem protumače kao pokušaj da osoba pronađe sebe i osjeti se bolje u vlastitome tijelu.

"Kao što žene koje prežive tumor dojke ili žrtve zlostavljanja tetoviraju i piersaju tijelo kako bi izbalansirale psihičke gubitke, mislimo da i žene iz naše studije pokušavaju povratiti emocionalnu stabilnost tako što se tetoviraju", zaljučili su znanstvenici.

L.B./izvor: Medical Daily
foto: Freeimages