L.B. u Vijesti

Trebali već useliti: U 2 godine roka za izgradnju ovog studentskog doma, nisu još ni počeli kopati

Studenti već trebali useliti, a i dalje plaćaju sve skuplji smještaj…

7. ožujka 2022 14:10
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prije dvije godine, u veljači 2020., potpisan je Ugovor o izgradnji studentskog doma na području koprivničkog Kampusa. Posao je dobila zagrebačka firma ISTO student, a prilikom potpisivanja Ugovora s gradom, direktor Josip Galinec obvezao se dovršiti posao u roku od dvije godine. Drugim riječima, zgrada je već trebala biti gotova i useljiva.


>>>SAD JE I SLUŽBENO! Još jedan hrvatski grad dobiva novi studentski dom<<<


Međutim, na predviđenoj čestici unutar Kampusa, na kojoj se nalazi zgrada od 1111 četvornih metara, prva lopata još uvijek nije zabačena, a čini se da tako brzo neće ni biti. Unatoč zadanom roku, piše ePodravina.


Korona i online nastava zaustavile radove?


Jasno, izlike se traže u koroni koja je sve zaustavila, što se djelomično može prihvatiti kao odgovor, no s druge strane, ta ista korona nije zaustavila brojne druge radove diljem grada, a nije tajna da u Koprivnici nikada nije bilo više kranova, bagera, radnika, lopata…


fotot: screenshot via ePodravina.hr, Ivan Balija


Činjenica da se još ništa nije napravilo po tom pitanju zasmetala je i gradskoj oporbi predvođenoj HDZ-om, čiji je Saša Cestar na održanoj sjednici Gradskog vijeća pitao gradonačelnika Mišela Jakšića kakva je situacija s domom. Podsjetio je da je rok bio veljača 2022. godine.


Jakšić mu je odgovorio da je s aspekta gradske uprave napravljeno sve što je bilo u njihovoj moći.


>>>Tvrtka koja stoji iza 3 zagrebačka privatna doma gradi novi: U moderan kompleks najesen useljava 80-ak studenata<<<


"Moram ponoviti da to nije nešto što je samo u našim rukama ili u rukama Sveučilišta. Izvođač radova vjerojatno kalkulira kad će dom profunkcionirati u punom obliku, kad će primiti studente i hoće li biti potrebe za studentima. Jednostavno, svi čekamo da ta korona završi i da nakon toga sjednemo i vidimo kako dalje", rekao je Jakšić i dodao da se od ideje doma sigurno nije odustalo.


"I dalje postoji volja da se investicija realizira, ali ne možemo držati nekome nož pod grlom i tjerati ga da to mora napraviti kad i sami dobivamo informacije sa Sveučilišta da su oni najvećim djelom na online nastavi. Zato se logičnim postavlja pitanje kome da investitor radi taj studentski dom? No, vjerujemo da ćemo sve odgovore dobiti u narednim mjesecima", zaključio je Jakšić.


U srpnju rekli da radovi samo što nisu počeli


Što se tiče same zagrebačke firme, obećali su da će u radove ući prije godinu dana, no to se nije pokazalo točnim. Direktor Galinec novinarima redakcije ePodravine krajem srpnja prošle godine kazao je da bi dom već bio gotov da nema korone. Također, dodao je tada da je izrada projektne dokumentacije pri kraju i da je u tijeku izrada glavnog projekta te je naglasio da će u rujnu 2021. pristupiti radovima.


"Sad više nema nikakvih prepreka i radovi samo što nisu počeli", kazao je Galinec prije pola godine i obećao da će prva faza, koja uključuje rekonstrukciju objekta, saniranje temelja, novu stolariju, nove podove i kompletno novi namještaj, biti gotova do propisanog roka u veljači.


>>>[INTERVJU] Jučer maturant, danas najmlađi vijećnik u Hrvatskoj: 'U Koprivnicu uskoro stižu studentski dom i McDonald's'<<<


"Dakle, zgrada će dobiti novo ruho, a u njoj će odmah mjesto naći 80 studenata. Sve sobe bit će dvokrevetne, četiri kreveta bit će za osobe s invaliditetom, napravit ćemo i četiri nove kupaonice te dvije čajne kuhinje. U planu su nam četiri odvojena bloka, dva za studentice i dva za studente, no to se sve lako prenamijeni ako ćemo, recimo, imati više djevojaka", tvrdio je ljetos.


Tapka se na mjestu, a studenti plaćaju skupe stanove


Međutim, i dalje se tapka na mjestu. Točnije, s mrtve točke nije se pomaknulo, iako je ljeto 2022. godine već bilo planirano za drugu fazu radova. Što studenti mogu očekivati? Teško je reći. Zbog nepredvidljivih stvari povezanih s virusom, izvođač će vjerojatno tražiti od Grada da se radovi dodatno prolongiraju. U međuvremenu, studenti čekaju da se situacija iskristalizira, jer unatoč online nastavi, brojni su i dalje u Koprivnici i pune stanove čija cijena svako malo raste.

izvor: ePodravina.hr

Još vijesti