V.K. u Vijesti

Tužna vijest odjeknula Splitom – preminula posebna studentica Sveučilišta u Splitu

Nakon duge i teške borbe s leukemijom, preminula je Melanija Mešić, jedina Romkinja upisana na Sveučilištu u Splitu.

9. kolovoza 2021 11:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Melanija Mešić bila je jedna od najsvjetlijih prikaza borbe protiv stereotipa i predrasuda u Hrvatskoj akademskoj zajednici. Spadala je u samo 30-ak hrvatskih Roma koji su studirali. Svojevremeno smo prenosili intervju s mladom studenticom Ekonomije u Splitu koja je tada iskreno progovorila o iskustvu studiranja kao dio Romske manjine.


„Naša hrabra i uvijek nasmijana Melanija od samog upisa na nas fakultet simbol je humanosti te društveno odgovorne i angažirane osobe, a njena želja za znanjem uvijek će biti naša inspiracija. Iskrena sućut obitelji“, priopćili su s Ekonomskog fakulteta u Splitu.


Melanija je Split nazivala svojim domom... Foto: screenshot via Facebook@MelanijaMesic


Melanija je preminula u Zagrebu, nakon druge transplantacije jer, iako je duhom bila borbena, tijelo joj nije izdržalo. Mlada se studentica borila već nekoliko godina s ovom teškom bolesti, te ju je već jednom i pobijedila, 2017. godine, nakon što je primila matične stanice svog brata.


>>>Jedina Romkinja na Sveučilištu u Splitu: 'Prva sam u obitelji dospjela do fakulteta'<<<


Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Melanija je unatoč bolesti i dalje polagala ispite, učila je korejski i plesala hip-hop. Uz to, njena priča je odjeknula Hrvatskom osim što su njen život pratili domaći mediji, pratilo ju je preko 64 tisuća pratitelja na društvenoj mreži TikTok.


'Sada mi treba malo više vremena da se odmorim…'



„Jučer je bila transplantacija i mama i ja smo okej. Danas imam manju  temperaturicu što je i normalno jer ipak sam dobila strano tijelo. Sada mi treba malo više da se odmorim, ipak je to dug oporavak Kad uspijem, opet ću objaviti nešto i odgovoriti na poruke“, poručila je Melanija u posljednjem videu kojeg je objavila na TikToku.

Melanija će zauvijek ostati u srcu hrvatske javnosti kao primjer pravog borca.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr


Još vijesti