L.B. u Vijesti

U ovom hrvatskom gradu učenicama će osigurati besplatne uloške – tijekom cijele školske godine

Borba protiv manestrualnog siromaštva nastavlja se.

28. prosinca 2021 15:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel među prvima se u Hrvatskoj odlučio pridružiti inicijativi protiv menstrualnog siromaštva. Tako će od sljedeće školske godine Grad učenicama osnovne i srednje škole osigurati besplatne higijenske uloške, piše Večernji list.


U tu je svrhu za sljedeću godinu osigurano 30 tisuća kuna, a putem škola higijenski ulošci će se dostaviti učenicama. Projekt će se nastaviti tijekom cijele školske godine.


>>>Nakon škola, besplatni tamponi i ulošci i na fakultetima? 'Svaka studentica trebala bi dobiti paket proizvoda mjesečno'<<<


"Nažalost, ova tema je u našem društvu još svojevrstan tabu. Želja nam je napraviti iskorak i poslati poruku iz jednog malog grada koji malom gestom može napraviti veliki pomak u razmišljanju. Siromaštvo je nažalost prisutno, a higijena temeljno pravo svakog čovjeka pa se nadam kako se ovom gestom šalje jasna poruka i kako će se u nju uključiti što više gradova", ističe Novosel.


Naime, prema istraživanjima o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine, čak trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi.


>>>Higijenski uvjeti na fakultetima loši: Bez papira, tople vode i sapuna – čak 68% studentica izostane s predavanja zbog menstruacije<<<


Zabrinjava i podatak da neke učenice zbog manjka higijenskih uložaka izostaju s nastave ili se osjećaju vrlo neugodno jer nemaju dovoljno da ih promijene.


Besplatno za učenice, a za studentice?


Podsjetimo, ovoj inciijativi dosad su se pridružile varaždinska Prometna i strojarska škola, Tehnička škola "Ruđer Bošković" u Vinkovcima te tri škole u Istarskoj županiji: Srednja škola "Vladimir Gortan" u Buju, Gimnazija "Pula" te Srednja škola "Buzet".


>>>Student izostao s ispita zbog menstrualnih bolova<<<


Svojedobno je i saborska zastupnica i čelnica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš, predložila izmjene i dopune Zakona o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako bi osigurali da se u osnovnim i srednjim školama i fakultetima učenicama i studenticama besplatno daju higijenski ulošci i tamponi, što bi državu koštalo oko 35 milijuna kuna, po njihovom izračunu.

izvor: Večernji list

Još vijesti