Mojfaks.hr u Vijesti

U Zagrebu kreće novi studij: Glavni alat svih studenata bit će kuhače i pregače

Budući da je gastronomija bitan faktor u turističkoj ponudi neke destinacije, Hrvatska, kao turistička zemlja, nikako ne kaska za ostatkom svijeta. Učenje o gastronomiji nije 'mačji kašalj' te su za nju vezana brojna znanja pa je za to potrebno i više obrazovanje. Upravo zato Zagreb dobiva svoj prvi studij Gastronomije.

12. srpnja 2017 12:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zbog sve izraženijih potreba tržišta rada za ovim kadrom u kontinentalnoj Hrvatskoj, Visoka škola Aspira je odlučila krenuti sa svojim, već iznimno uspješnim, studijem Gastronomije i u Zagrebu.


Studenti gastronomije na svojim "predavanjima"... izvor: Facebook@Aspira

Potreba se ukazala zbog sve veće turističke ekspanzije, ali i sve zahtjevnijih gostiju i poslodavaca. Riječ je o dobro uhodanom programu s vrhunskim domaćim i stranim predavačima, sve redom poznatim imenima poput Andreja Barbierija, Tonćija Drlje, Denisa Galića, Dina Galvagna, Vincenza Guarina (nositelja Michelinove zvjezdice), Antuna Niševića, Michaela Nossa, Branka Ognjenovića, Ivana Pažanina, Brace Sanjina, Hrvoja Zirojevića  i drugih, piše EduCentar.

Studenti će učiti o važnosti gastronomije u stvaranju kompletnog turističkog doživljaja


Smjerom Gastronomija Visoka škola Aspira u Splitu je nastavila razvoj svog studija Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu, studijskog  programa koji osim Gastronomije ima još dva atraktivna smjera: Hotelski menadžment i Destinacijski menadžment. Studij Gastronomije je koncipiran tako da studente nauči važnosti gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja, upozna ih s tehnikama i poviješću kuhanja različitih svjetskih kuhinja i načinima oblikovanja vrhunskog gastronomskog proizvoda, svjetskim kulinarskim  trendovima te na koji način primijeniti sve naučeno u praksi, piše EduCentar.


Studenti sa svojim mentorom Ivanom Pažaninom... izvor: Facebook@Aspira

Završetkom studija naši studenti postaju menadžeri u gastronomiji pošto osim kuharskih vještina, na studiju Gastronomije stječu i znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima  te su potpuno osposobljeni za izradu poslovnog plana. Sve ovo predstavlja izvrsnu podlogu za one koji žele otvoriti i voditi svoj restoran.

Studenti koji upišu fakultet u Splitu imat će mogućnost jedan semestar provesti u Zagrebu i obrnuto


Najsuvremeniji kuhinjski praktikum na Visokoj školi Aspira u Splitu studentima omogućuje kvalitetnu praktičnu  nastavu. Naime, svaki student radi na potpuno opremljenoj, zasebnoj radnoj jedinici dok mentora predavača mogu pratiti i putem monitora,  kako bi im učenje bilo što zanimljivije, jednostavnije i kvalitetnije. Također, otvorenjem studija u Zagrebu studenti koji upišu fakultet u Splitu imat će mogućnost jedan semestar provesti u Zagrebu i obrnuto.


Svaki student radi na potpuno opremljenoj, zasebnoj radnoj jedinici... izvor: Facebook@Aspira

Velik dio studentske prakse čine studijska putovanja, u sklopu kojih su studenti do sada imali priliku, između ostalog, posjetiti restoran Monte obitelji Đekić, restoran Pelegrini gdje ih je ugostio Rudolf Štefan, vinariju Kozlović, restoran Zigante i chefa Damira Modrušana te sudjelovati na zanimljivim radionicama u AZRRI (Agencija za ruralni razvoj Istre).

Zagrebački program će također studentima nuditi mogućnosti da kroz praksu usavrše svoja znanja i postanu vrhunski menadžeri gastronomije i izgrade svoje uspješne karijere.

Ivana Petrić
izvor: EduCentar
foto: Facebook@Aspira