Mojfaks.hr u Vijesti

Umjesto za organizirane dočeke Nove godine ovi gradovi u susjedstvu novac daju za stipendije studentima

Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost...

29. prosinca 2021 15:25
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim Užica, Vranja i Novog Pazara, i Subotica je odlučila da ove godine, umjesto da kiti ulice, novac izdvoji za studentske stipendije i pomoć pri liječenju djece, piše Telegraf.rs.


Gradska kuća Subotice obznanila je da će, zbog nestabilne epidemijske situacije, 4,3 milijuna dinara, prvobitno namijenjena za doček Nove godine na gradskom trgu, biti preusmjerena za studentske stipendije, Fond za razvoj mladih talenata i Fondaciju za pomoć pri liječenju teško oboljele djece i mladih, odnosno za liječenje dvije Subotičanke, Mile Mikulić i Leone Kovač.


"Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost"


"Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost i zato će iznos od 2.900.000 biti preusmjeren za studentske stipendije. Ukupan fond za tu namjenu za 2022. godinu dostigao je time iznos od 13,3 milijuna dinara, čime je omogućeno da, pored već dodjeljenih stotinu, bude odobreno dodatnih 28 gradskih stipendija i to za studente koji su ostvarili isti broj bodova kao posljednji s liste od 100 rangiranih, u Odluci koju je na prijedlog Komisije donio gradonačelnik", napisali su na službenim stranicama ovog grada.


>>>Metropola široke ruke, ali ni drugi ne kaskaju: Evo koji sveučilišni gradovi studentima daju najveće stipendij<<<


Također, dio sredstava, iznos od milijun dinara, bit će usmjeren na Fond za razvoj mladih talenata, te će svih 200 djece i mladih koji su konkurirali i dobiti sredstva namijenjena usavršavanju i razvoju svog talenta. Odluka o dodjeli sredstava mladim talentima Grada Subotice time je dopunjena sa još stotinu mladih talenata kojima će na ovaj način Grad pomoći.


"Treći dio sredstava, u iznosu od 400.000 dinara, usmjeren će biti na račun Fondacije za pomoć pri liječenju teško oboljele djece i mladih, odnosno za liječenje dvije Subotičanke Mile Mikulić i Leone Kovač. Preko ove Fondacije, Grad je za pomoć u liječenju teško oboljele djece i omladine u tekućoj 2021. godini pomogao dvadeset i osmoro djece", detaljno pojašnjavaju iz grada.


Stari nakin, nema dočeka, novac za liječenje mladih


Užice je ove godine okićeno "starim" nakitom i neće biti organiziranog dočeka Nove godine, a planirana sredstva za ovu namjenu, u iznosu od tri milijuna dinara, preusmjerena su za liječenje najmlađih Užičana. Ta je praksa uvedena prošle godine, kada su sredstva u istom iznosu umjesto za nabavku novog nakita i dočeka, preusmjerena za liječenje djece, njihove operacije, kupovinu lijekova, rijetke bolesti.


>>>Predobro, ali istinito: Gradonačelnik ovog našeg grada osigurao stipendije za studente i to od svoje plaće<<<


"Grad Vranje odvaja pet milijuna dinara ove godine i humani ljudi mogu dati doprinos. Prva kutija solidarnosti je na cijepnom punktu. Dileme za Vranjance nema, dvije su opcije – humanost i doček, jedan izbor. Po 50 zahtjeva u prosjeku stiže godišnje, za terapije, bolničko liječenje", rekao je za RTS član Gradskog vijeća Vranja Aleksandar Stajić. Ima i skromnijih zahtjeva.


I Novi Pazar ponosi se humanitarnim radom, u gradu mladih je 40 organizacija tog opredjeljenja. Prethodnih šest godina nije bilo organiziranog dočeka Nove godine, dobru praksu ni sada neće mijenjati.


izvor: Telegraf.rs

Još vijesti