Mojfaks.hr u Vijesti

Varanje na ispitima sve češća pojava: širi se kao epidemija

Novo istraživanje otkrilo je kojim se sve metodama varanja i prepisivanja služe studenti te ukazalo da je varanje jednako produkt osobnog karaktera kao i društvenog stanja koje ne kažnjava prepisivanje.

29. Siječnja 2016 13:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Akademsko varanje široko je rasprostranjena pojava, ne samo kod nas nego i u svijetu, a poprima različite oblike i načine realizacije.

Varanje kao znak dubljeg poremećaja u društvu i sustavu obrazovanja

Kad razmišljamo o varanju, čini nam se da je ono isključivo odluka pojedinca koji nije naučio za ispit, ne želi učiti, možda je malo lijen ili pak preokupiran nekim drugim stvarima pa zbog toga pribjegava raznim metodama i tehnikama varanja. No, kako pokazuje ova studija, nisu pojedinci jedini odgovorni za sve širu pojavu varanja u akademskom svijetu. Navode kao primjer poularne "bubice" koje se instaliraju u uho, vrlo lako zakamufliraju kosom i omogućavaju vam da vam netko iz daljine "šapće u uho". Sigurno ste barem jednom vidjeli reklamu za takve bubice: one se objavljuju javno, na oglasnim pločama fakulteta, ali i u oglasima. Kako to da se zakonski ne sankcioniraju ovakve usluge? Nešto nenormalno, nelegalno i patološko servira nam se kao normalno, tvrde autori istraživanja.



Ovim i povezanim problemima bavi se studija objavljenja pod nazivom "Nelegalni oblici stjecanja znanja na visokoškolskim institucijama u Bosni i Hercegovini: studija socijalne deformacije u akademskoj kulturi" koju je proveo dr. Nezruk Ćurko, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu sa svojim suradnicima, docentom Harisom Cerićem i Seadom Turčalom.

"Studentska populacija, kao uostalom i bilo koja društvena grupacija, ne egzistira izolirano – ona je uvijek dio jednog šireg društvenog konteksta – konteksta postojećih kulturalnih, socijalnih, političkih, ekonomskih, povijesnih i drugih uvjeta koji se mogu označiti kao situacioni, tj. kontekstualni faktori, i koji posredno ili neposredno utječu na ljudsko ponašanje, odnosno na pojavu akademskog varanja", piše u ovoj studiji.

Kao cilj ovoga projekta autori navode da žele izvršiti "kritičku analizu nedopustivih praksi stjecanja znanja na fakultetima društvenih i drugih znanosti (prepisivanje, korištenje mreže osobnih veza, politički pritisci...) kojima se služe studenti..."

U SAD-u je varanje veliki skandal i sramota, a kod nas?


Autori su pokazali da akademsko varanje u svojim raznim oblicima, od prepisivanja do plagijarizma, naravno nije naš izum, ono je globalni fenomen koji "doseže razmjere epidemije", no ono što ga razlikuje od primjerice varanja u SAD-u jest to što tamo predstavlja skandal, krajnje nepoželjno ponašanje koje podliježe strogim sankcijama, dok ovdje imamo situaciju u kojoj ne baš da akademska zajednica blagonaklono gleda na ovaj problem, ali ne čini baš bog zna što da bi ga spriječila.



Je li vam se ikada dogodilo da je kolega/ica koja je s vama pisala ispit varao/la i prepisivao/la dobio/la super ocjenu, dok ste se za istu vi mučili kao crv, učeći i izrađujući skripte? Ako nitko ne sankcionira tog kolegu/ tu kolegicu, zašto i vi ne biste na sljedeće ispitu napravili istu stvar i prepisali odgovore sa svog šalabahtera?

Ova se mogućnost varanja i prepisivanja samo povećala, tvrde autori, jer je s uvođenjem Bolonjskog sustava, broj usmenih ispita smanjen nauštrb pismenih ispita i kolokvija na kojima je lakše varati.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Prometej
foto: Pixabay

Još vijesti