Mojfaks.hr u Vijesti

Video koji je podijelio javnost: jesu li studenti nasilnici ili je to profesor?

Ovog vikenda na Telegraf.rs. portalu osvanuo je članak pod nazivom 'NEVEROVATAN SNIMAK SA SRPSKOG FAKULTETA: Fizički obračun profesora i studenata?!'

3. kolovoza 2015 11:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na stranu oblikovanje naslova, za koje znamo da ih mediji uvijek \'pumpaju\' kako bi privukli što više čitatelja, video je na portalu, ali i u komentarima ispod kanala na YouTube-u na kojemu je postavljen izazvao mnogo komentara o ponašanju studenata.

Studenti koji su postavili ovaj video na Youtube tvrde da ih je profesor fizički napao iako je u videu nemoguće vidjeti ikakav čin nasilja od strane profesora prema studentima. Unatoč tome, video je nazvan "Profesor Dragoljub Kečkić fizički napada studente".

Video navodno datira iz 2012. godine, kad se na Matematičkom fakultetu Sveučilišta u Beogradu odvijala blokada fakulteta. U blokadi je navnodo učestvovao i mladić koji je se potpisao kao “anonimni student Matematičkog fakulteta” i koji je ovu informaciju prenio medijima.

"Tokom blokade Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja se desila 2012. godine i u kojoj sam i ja učestvovao, načinjen je video-snimak profesora Dragoljuba Kečkića koji fizički nasrće na studente i studentkinje i napada ih. Smatram da je ovakvo ponašanje nedopustivo, posebno pošto je u pitanju osoba na poziciji autoriteta na tom fakultetu. Tokom čina nasilja profesor veselo pozira za kamere studenata (koji su snimali sa svojih telefona). Pomenuti profesor je studentima pretio i dovođenjem privatnog obezbeđenja da nas \'rastera\'."

Isti anonimni student zatim podsjeća da su tijekom blokade Filozofskog fakulteta, koja se odigrala godinu dana ranije, privatni zaštitari dovedeni i iskorišteni u uklanjanju studenata.



"Ja sam student tog fakulteta. Želim da skrenem pažnju javnosti na apsolutno neprihvatljivo nasilničko ponašanje profesora, a znamo da je pozicija profesora na Univerzitetu praktično neopoziva i da de fakto ne postoje \'zvanični kanali\' kojima bi se studenti mogli obratiti za ovako nešto, a da budu sigurni da po njih neće biti reperkusija. Razlog zbog kojeg ovaj snimak tek sada šaljem je što sam ga tek sada pronašao. Molim vas da na neki način skrenete pažnju javnosti na ovaj događaj, iako se odigrao pre tri godine jer profesor Kečkić i dalje neometano radi na Matematičkom fakultetu", prenosi Telegraf.rs.

Tijekom naguravanja studentata i profesora oko jedne školske klupe, čuje se i kako jedna studentica uzvikuje: “Zovite policiju, ugrožen je život studenata.”

Komentari na video uglavnom \'idu na ruku\' profesoru jer u videu zbilja nema nikakvih naznaka fizičkog nasilja u pokušaju da profesor uđe u predavaonicu i održi predavanje određenom broju studenata koji su najvjerojatnije došli na fakultet s namjerom da oslušaju predavanje, a kojima se obratio kad konstatira da \'danas ipak neće održati predavanje\'.

Komentari gledatelja i čitatelja dalje komentiraju ponašanje studenata, ali i profile onih koji prosvjeduju kao \'vječne studente\', nepristojne i slično.



Što vi mislite o ovom videu? Ima li u njemu nasilja, po vama i tko je nasilnik – profesor ili studenti?

L.B./izvor: Telegraf.rs
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti