L.B. u Vijesti

[VIDEO] Mladi u susjedstvu dobit će 100 eura državne pomoći: Evo na što će potrošiti taj novac

Baš kao i Hrvatska, i ova susjedna zemlja muku muči s demografskim problemom sve nižeg prirodnog prirasta te iseljavanjem mladih u inozemstvo.

18. Siječnja 2022 12:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, krajem studenog održao je konferenciju za medije tijekom koje se osvrnuo na nekoliko aktualnih tema među kojima su gospodarski koraci koje vlada planira poduzeti, teme razgovora s predsjednikom Rusije, Putinom, stanje na Kosovu, ali i o nove mjere demografske politike.


>>>Predsjednik Vučić želi da studentice rađaju: Nudi im ukidanje ispitnih rokova, više vremena za diplomu i 4 tisuće eura<<<


Demografska politika


Baš kao i Hrvatska, i ova susjedna zemlja muku muči s demografskim problemom sve nižeg prirodnog prirasta te iseljavanjem mladih u inozemstvo. Upravo su tada najavljene mjere pokušaj da se sve ovo zaustavi. Osim posebnih pogodnosti za studente i studentice, osigurana je i jednokratna pomoć svima mladima od 16 do 29 godina u ovoj zemlji.


>>>Domaće studentice odgovorile bi li rađale djecu da ih, kao u Srbiji, čekaju 4 tisuće eura i dulji rok studiranja<<<


"Svi u Srbiji dobivat će, de facto, 4 tisuće eura za prvorođeno dijete. Idemo u izmjenu Zakona o zaštiti obitelji, uvodi se nova mjera. Danas nam majke prosječno rađaju u 30-oj godini. Pokušat ćemo motivirati studente, dame i muškarce, da ne bježe od braka kao institucije i rađanja djece. Za studente odmah donosimo mjeru. Ako djevojka ili žena zatrudni i rodi dijete, za nju neće vrijediti ispitni rokovi. Isto tako i za muškarca koji je student ne vrijede ispitni rokovi, ali ćemo odrediti rokove za obične fakultete. Svi oni će morati završiti studij do 26. godine, a računat će im se kao da su redovno završili. Za Medicinske fakultete je do 28. godine. Što time dobivamo? Oni se ne moraju pojaviti u prosincu ako u tom periodu idu na rađanje. Ili na primjer u rujanskom roku, lipanjskom roku", izjavio je predsjednik RS-a Vučić krajem prošle godine.


U manje od 2 dana prijavilo se oko 750 tisuća mladih


Prijave za 100 eura pomoći od države za mlade uzrasta 16 do 29 godina počele su 15. siječnja u ponoć i trajat će do 30. siječnja, a isplata će se izvršiti u veljači. Za financijsku pomoć  se, u manje od dva dana, prijavilo oko 750.000 mladih, odnosno tri četvrtine onih koji imaju pravo na ovu državnu pomoć.


Dan nakon početka prijave, reporteri dnevnog lista Danas upitali su mlade na što će potrošiti ovu pomoć.


Kriptovalute, igrice, proteini, edukacija


Dok neki planiraju kupovinu igrica, kriptovaluta, ili pak proteina, drugi pak taj iznos planiraju investirati u edukaciju ili prvo što im padne pod ruku.


"Ulaganje u kriptovalute i proteini za teretanu", rekao je jedan mladić koji nije bio jedini koji je odgovorio da će uložiti u kriptovalute. "Odlično pitanje, vjerojatno na neke igrice za VR", istaknuo je mladić kojega su novinari susreli na ulicama Beograda, dok je jedna djevojka izjavila da će "vjerojatno kupiti knjige za edukaciju".


>>>Vučićeva izjava o njegovim studentskim mukama postala hit na Twitteru, studenti suosjećaju s njim<<<


Veliki dio mladih, ipak, još nije siguran kako će usmjeriti taj novac, ali razumiju ekonomsku situaciju u društvu i  potrebu za većom pažnjom na humanitarnim akcijama.


"Postoje dvije stvari: na fakultetu imamo 'Udruženje filozofa' i razmišljao sam da novac možda treba donirati u akcije ovog udruženja ili bih uložio humanitarno pošto meni taj novac nije potreban, potreban je nekim ljudima naročito u ovo vrijeme u kojem živimo", rekao je jedan mladić koji je sudjelovao u subotnjem prosvjedu u Beogradu.


izvor: Danas.rs

Još vijesti