V.K. u Vijesti

Više od 8 tisuća studenata potpisalo peticiju protiv hibridne nastave: 'To nije zamjena za fizička predavanja'

Nakon online nastave, mnogi fakulteti diljem svijeta streme ka povratku normalnoj nastavi. Studenti sa Sveučilišta u Manchesteru su čak potpisivali peticiju kojom poručuju kako su protiv hibridne nastave.

5. kolovoza 2021 16:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na nekoliko se fakulteta i u Hrvatskoj odvijala nastava i na takav način, kao na Filozofskom fakultetu na primjer. Iz izjave studentice smo tada saznali kako je to izgledalo, barem prije potpunog prelaska u virtualnu nastavu. No, ovakva vrsta nastave očigledno ne odgovara tisućama britanskih studenata.


"Uveli su neki oblik hibridne nastave, svaki treći tjedan bi trećina studenata imala predavanja uživo na faksu. Ja ne živim u Zagrebu, nego u okolici Velike Gorice, koja je sama po sebi odlično povezana javnim prijevozom, ali okolna sela su loše povezana s Velikom Goricom. Moram pohvaliti profesore i demonstratore, imali su razumijevanja te su mi odobrili da ne moram jurcati uživo u Zagreb i onda natrag doma slušati neki drugi seminar ili predavanje, jer bi to organizacijski bila katastrofa", svojedobno nam je pojasnila kako je to izgledalo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


>>>Studirat će dulje, ali više nije mogla: Zagrebačka studentica pauzirala godinu zbog korone i online nastave<<<


S druge strane, u Velikoj Britaniji, skoro 9 tisuća studenata Sveučilišta u Manchesteru protivi se ovakvoj nastavi što su pokušali poentirati potpisivanjem peticije. Razlog njihovog nezadovoljstva jest u tome što im je rečeno da će se najesen ponovo uvesti nastava u fizičkom obliku s dodatnim materijalima dostupnima na internetu, prenosi Manchester Evening News. Napominju i to da će se novi nastavni planovi provoditi u rujnu uz jednaku školarinu kao i dosad.


Nastava se online samo uslijed novog "lockdowna"


Prenosili smo vijesti o tome kako neke institucije, poput američkog Sveučilišta u Indiani, imaju zakonsko pravo zahtijevati punu procijepljenost svojih studenata i zaposlenika prije povratka na nastavu, a sve u svrhu povratka "na staro", dok više od 600-tinjak sveučilišta diljem SAD-a i dalje čeka konačne odluke po ovom pitanju. U Velikoj Britaniji je situacija nešto drugačija. Iako je Boris Johnson, njihov trenutni premijer prijedlagao uvođenje obaveze cijepljenja studenata, na kraju ovaj prijedlog nije prošao, barem po izjavama njihovog Ministarstva.


>>>Sud presudio: Svi studenti ovog sveučilišta moraju se cijepiti ili će ih izbaciti! Hoće li ovakve odluke postati trend?<<<


Ovo je bila vrlo izazovna godina, posebice za njihove studente s invaliditetom koji su nedavno napisali i izvješće o pristupnosti. S obzirom na to da će nastava opet biti organizirana online jedino ako im država ponovno podigne lockdown, u svojem su izvještaju izrazili zabrinutost zbog nedostatka pristupa internetskoj i hibridnoj nastavi.


"Brine me hibrina nastava"


Jas Taylor, 21-godišnja studentica na diplomskom studiju roda, seksualnosti i kulture i bivša službenica za studente s invaliditetom iz Surreya smatra da je online učenje teže studentima s invaliditetom. "Smatram da je prijelaz na online učenje nevjerojatno isključiv za ljude koji ovise o prilagodbama, smještaju ili pristupačnom učenju generalno", poručila je. "Bilo je mnogo frustracija još od prije jer je studentima s invaliditetom uskraćena mogućnost studiranja online, ali kada su im konačno to i odobrili, to je još uvijek bilo prožeto osuđujućim pitanjima i problemima koja su se lako mogla izbjeći. Za mene osobno, imam napadaje jer sam osjetljiva na zvuk na što sam više puta ukazala. Ništa se nije riješilo da bi se spriječili napadaje uzrokovani alarmima ili građevinskim radovima koji sam mogla čuti iz mikrofona svojih kolega, pa čak ni da ih sustignem u nastavi nakon što sam imala takav napad", kazala je razočarana studentica i skrenula pažnju na njihovu zabrinutost o hibridnoj nastavi.


>>>I treća godina online? Nezadovoljstvo studenata raste, žele povrat novca: 'Ne želim plaćati YouTube tutorijale'<<<


"Jako sam zabrinuta zbog mogućosti hibridne nastave. Sveučilište se obvezalo na minimalne promjene i dalje odbijaju priznati svoja nedjela. Ne vjerujem da smo im važni, a kamoli neki prioritet s obzirom na to da mi kao osobe  invaliditetom činimo sedam tisuća studenata ovog sveučilišta", kazala je.


Ella Robinson, studentica druge godine politike i sociologije iz Derbyja, također je komentirala online učenje. "Utjecalo je na mene mentalno jer sam se borila s manjkom motiviranosti. Kao osoba koja je i prije imala mentalnih poteškoća, posebno s anksioznošću, bilo mi je puno lakše samo stisnuti 'Napusti' na Zoom pozivu nego se prisiliti otići na kampus. Online nastava također je akademsku zajednicu učinila manje društvenom, pa je sve ovo bilo apstraktno iskustvo", poručila je. Ipak ima optimistične stavove po pitanju hibridnog učenja. "Mislim da se hibridno učenje može smatrati pozitivnim za studente ako je broj sati fizičkog prisustva jednak broju online sati zajedno s revizijama, videima i ispitima za moj smjer", kazala je iskreno.


Neki pak shvaćaju prednosti online predavanja


S druge strane, neki su studenti uživali su u učenju na internetu više nego što su mislili. Studenti poput Hane Hughes, izvanredne studentice studija baštine iz Sjevernog Walesa, dijele ovo mišljenje. "Online učenje ove godine značilo je da ne moram putovati na kampus radi nastave, ali da ipak imam pristup objektima poput knjižnice ako je potrebno. Jako mi se svidjelo. Nasreću, moji su profesori dobri u organiziranju predavanja na internetu", komentirala je, ali i priznala kako je društvena strana sveučilišta patila zbog online načina učenja.


"Bilo je dobro osigurati da svi budu sigurni, ali to može biti prilično izolirano. Svidjelo mi se zbog toga što ne moram putovati, ali nisam osobno upoznala nikoga od kolega", kazala je Hana i nadodala kako se i ona osjeća optimistično po pitanju hibridnog načina učenja.


"Hibridno učenje podrazumijeva obogaćivanje nastave visokokvalitetnim internetskim materijalima za bolje iskustvo učenja. Spremali smo se implementirati hibridno učenje, ali nismo mogli zbog COVID-a. Nakon što se hibridno učenje u člancima od prije nekoliko tjedana pogrešno predstavljalo i opisivalo, zabrinuli smo se jer je mnogo studenata bilo skeptično", kazala je profesorica Danielle George, potpredsjednica za nastavu, učenje i studente na Sveučilištu u Manchesteru.


Hibridna nastava nije zamjena za kontaktna predavanja


>>>Ugledno sveučilište inzistira – ako se studenti žele vratiti na kampus morat će se cijepiti<<<


"Primili smo mnogo e-mailova zabrinutih studenata i njihovih roditelja. Razgovarali smo sa stotinama studenata o toj temi. Pročitalo smo brojne poruke podrške na društvenim mrežama i YouTubeu nakon što smo javnosti razjasnili što je to točno hibridno učenje. Zaista je važno odbaciti ideju da hibridno učenje zamjenjuje fizičko podučavanje. Nikada nam nije bila namjera trajno preseliti nastavu na internet. Moramo osigurati da imamo prave resurse za taj potez, a studenti i osoblje prave alata i obuku", smatra profesorica.


"Svi se radujemo povratku u kampus u rujnu", poručila je za kraj.


izvor: Manchestereveningnews.co.uk

Još vijesti