V.K. u Vijesti

Vikend obilježila evakuacija studenata sa Save: 'Da je u letjelici bio eksploziv, danas ne bi bilo pola krila studentskog doma'

Nakon jednog od burnijih vikenda koje su preživjeli studenti studentskog doma 'Stjepan Radić', sada konačno mogu mirno spavati u svojim sobama.

14. ožujka 2022 13:10
letjelica, Sava

letjelica, Sava Foto: MojFaks

Nakon burnog vikenda, studenti su opet u svojim sobama. Podsjetimo, u petak nešto nakon 23 sata u blizini studentskog doma "Stjepan Radić", pala je letjelica koja je padom i detonacijom napravila krater i materijalnu štetu na nekoliko parkiranih vozila, no, kako su još tada izvijestili iz Ministarstva unutarnjih poslova, ozlijeđenih nije bilo.


Odmah drugi dan nakon pada, policija je označila područje pada letjelice te su krenuli sakupljati dijelove za daljnju istragu, a u domaćim su medijima krenule kolati razne neprovjerene informacije, među kojima je i da su na bespilotnoj vojnoj letjelici pronađeni tragovi aviobombe.


pad letjelice, Sava pad letjelice, Sava Foto: Foto: privatna arhiva, T.R., objavljeno uz dozvolu/MojFaks


Vojna policija i službenici MUP-a na lokaciji nakon pada letjelice... foto: privatna arhiva, T.R., objavljeno uz dozvolu


>>>[VIDEO] Srušila se letjelica ispred doma na Savi: Studenti noćas spavali odjeveni, spremni za evakuaciju<<<


Studenti su nakon pada letjelice komentirali kako su neki njihovi sustanari spavali u odjeći zbog straha od evakuacije, a na kraju su i bili evakuirani naredni dan. Neki su studenti u popularnoj Facebook grupi studentskog doma objavili da "po uputama policijskih službenika, svi stanari prvog paviljona moraju napustiti svoje sobe do daljnjeg".


"Evakuirani studenti su na toplom i dobili su čaj"


Studenti su krenuli iskazivati svoju sumnju čak i u ove informacije, no, uskoro su dobili potvrdu i od Studentskog Odbora Sava da je ta informacija točna: „Ova informacija je točna. Prazni se malo krilo prvog paviljona. Strana koja gleda prema mjestu pada iz sigurnosnih razloga dok traje iskopavanje drona. Uprava doma je odmah ponudila dvoranu Pauk na korištenje te stoji na raspolaganju svim studentima. Slobodno se i nama obratite ukoliko vam nešto zatreba“, napisali su u komentarima.


>>>[FOTO] Studenti strahuju: 'Kako bismo pobjegli da je letjelica pala na dom?' Izlazi za evakuaciju vode u KAVEZE<<<


Naredno, ravnatelj Studentskog centra Zagreb Mirko Bošnjak, potvrdio je ovu informaciju za N1 da studente evakuiraju "iz preventivnih razloga". "Oko 150 studenata iz paviljona broj 1 studentskog doma Stjepan Radić, koji je najbliži krateru i olupini letjelice, morali su privremeno izaći, iz preventivnih razloga, dok traju radovi na izvlačenju. Ako se ne završe do navečer, studenti će opet biti zamoljeni da napuste sobe. Studenti se nalaze u centralnoj zgradi studentskog doma, na toplom su i dobili su topli čaj", potvrdio je za N1.


S obzirom na to da su studenti i nakon samog pada letjelice počeli propitivati svoju sigurnost u domu, ova vijest ih je zasigurno posebno uzdrmala, no srećom, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, umirovljeni brigadir Ivan Selak smiruje situaciju.


"Eksploziv je za uništavanje podataka"


Kako je kazao, on vjeruje da na spornoj letjelici nisu pronađeni ostaci aviobombe. "Pokušat ću objasniti. Siguran sam da nisu pronađeni, skoro sam siguran da nisu pronađeni aviobombe. Dakle, fragmenti aviobombe, ne vjerujem da postoje", kazao je na početku razgovora za N1, no napominje da fragmenti eksploziva postoje.


>>>Ekskluzivno! OTKLJUČAVAJU se vrata studentskog doma na Savi, ukida provjera ključeva i vraća život na klupice<<<


"Fragmenti eksploziva i fragmenti ostatka eksplozije postoje. Zašto? Radi se o letjelici koja je izviđački dron iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Ta letjelica posjeduje ono što je posjedovao i avion na kojem sam ja letio. Postoji eksploziv koji će uništiti one podatke koje ja ne želim da moj protivnik vidi ukoliko ta letjelica nekontrolirano padne na neki teritorij. Taj eksploziv se ne aktivira ako letjelica kontrolirano pada. Ona kontrolirano pada, padobrani su otvoreni na određenoj visini, ona lagano pada na zemlju. Ovo je bio nekontrolirani pad, padobrani se nisu stigli otvoriti, doslovno su se rasprsli, odvojili i ona je velikom brzinom pala na zemlju", pojašnjava Selak.


Kako bi bolje predočio o čemu se radi, umirovljeni brigadir pojašnjava kako je takav sustav bio i na njegovom avionu. "Identičan takav sustav posjeduje MIG-21 na kojem sam ja letio", pritom pojašnjavajući i druge vrste MIG-21.


Treba se uništiti šifrirani link


"Taj sustav je služio za presretanje u zraku, dobivao je podatke od časnika sa zemlje, kodirane podatke koji su se prikazivale na instrumentima u kabini. U slučaju da si pogođen iznad neprijateljskog teritorija, da moraš iz nekog razloga napustiti zrakoplov, prije katapultiranja, s desne je strane bio prekidač s crvenim osiguranjem kojim se moglo uništiti šifrirani link. Link sa šiframa bi se uništio i sam, ali da bi bio siguran si prije katapultiranja to trebao uništiti. To je ista priča iz Drugog svjetskog rata s njemačkom podmornicom nasred oceana kad je netko zaboravio uništiti Enigmu, uređaj za šifriranje podataka", uspoređuje Selak.


"Ja ne vidim koja bi budala stavila bombu u ovu letjelicu"


Kako dalje nastavlja, da je uistinu bilo eksplozivne naprave u ovoj letjelici, "danas ne bi bilo pola krila studentskog doma".


>>>Popularni komičar 'zna' što se sinoć dogodilo na Savi: 'Roditelji studentima dronovima šalju pakete'<<<


"Da budem jasan, ja ne vidim koja bi to budala stavila u ovu letjelicu bombu. Ukoliko, da razjasnimo, iz ove letjelice izvadite opremu za izviđanje, detekciju, ometanje, za bilo što, umjesto nje vi možete staviti toliko tešku količinu eksploziva. A da bi neki kreten sad tu stavljao avijacijsku bombu… Vi možete, teoretski, staviti eksploziv, ali da je on bio unutra zaista… Danas ne bi bilo pola krila studentskog doma u onoj ulici", pojašnjava detaljnije.


"Jedino što možemo je pomoći jedni drugima"


Nakon nagle evakuacije, studenti su bili revoltirani zbog manjka informacija koje imaju, no, njihovi su sustanari bili spremni pomoći. "Nitko ne zna do kad će trajati. Policija je samo došla i bez obavijesti bilo kome evakuirala ekipu iz prvog paviljona. Sve se odigralo jako brzo i bez prethodne obavijesti bilo kome. Svi smo ostali zatečeni. Pitanje je koliko će trajati izvlačenje, ali sve i da ne izvuku danas, vjerujem da će cijeli prvi paviljon moći natrag u sobe dok se sutra ne nastavi izvlačenje, ukoliko bude potrebe za istim. Informacije nam ne daju nikakve jer se 'ništa ne zna' tako da smo svi skupa u pat poziciji...Čim se bilo što novo dozna, bit će službena obavijest...Ja ću prvi, a vjerujem i svatko tko ima mjesta u sobi, ponudit bilo kome da dođe, zgrije se, pojede i odmori. Jedino što možemo je skupit glave, pomoć jedni drugima koliko možemo i nadat se da će što prije završiti", komentirao je jučer jedan sustanar na Facebook objavu.


>>>[FOTO] Krenuli su letjelica-memeovi: Yarun, mame šalju pakete, netko je prdnuo… Ovo su NAJBOLJI<<<


Srećom, Studentski Odbor Sava javio je iseljenim studentima da su se već jučer u popodnevnim satima mogli vratiti u svoje sobe u prvom paviljonu. "Sreća je ta što danas završavaju radovi i sutrašnja evakuacija neće biti potrebna, a cesta će biti kroz dan, dva otvorena. Hvala svima još jednom na strpljenju i na suradnji u ovoj teškoj situaciji, bitno da je gotovo i da smo tu uvijek", poručili su svojim studentima nakon što je izvlačenje letjelice bilo završeno, a oni su se mogli vratiti u svoje sobe.


izvor: hr.n1info.com

Još vijesti