V.K. u Vijesti

Novi zakon protiv golotinje na mobitelima: Slanje fotografija 'one stvari' kažnjavat će se zatvorom

Čak 76 posto djevojaka u dobi od 12 do 18 godina dobilo je fotografiju seksulane prirode, dok je skoro polovina žena u dobi od 18 do 34 godine dobila isti sadržaj.

15. ožujka 2022 15:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Online zlostavljanje i maltretiranje sve je češće tema medija, stručnjaka koji se bave cybersigurnošću, ali i psihologa, nastavnika i roditelja čija se djeca požale na isto. U ovaj se "fenomen" konačno umiješalo i zakonodavstvo, a sve s ciljem zaustavljanja maltretiranja ljudi na internetu. Naime, slanje fotografija spolnih organa i službeno postaje kaznenim djelom.


Takozvani cyberflashing i službeno će postati djelo kažnjivo zakonom, a počiniteljima prijeti i do dvije godine zatvora, prema vladinim planovima za jačanje zakona o internetskoj sigurnosti u Velikoj Britaniji, piše TheTab.


>>>Studentica zapitala gradonačelnika: 'Je li normalno da muškarci maltretiraju djevojke u autobusima?'<<<


Cyberflashing postaje neprihvatljiv


Kriminalizacija cyberflashinga sada znači da svatko tko pošalje fotografiju ili video genitalija u svrhu vlastitog seksualnog zadovoljstva ili pak da izazove poniženje, uzbunu ili uznemirenost žrtve, može "odguliti" i do dvije godine u zatvoru.


"Neprihvatljivo je da su žene i djevojke koje putuju javnim prijevozom ili se samo bave svojim svakodnevnim životom, podvrgnute ovoj odvratnoj praksi. Cybrflashing može izazvati duboku uznemirenost žrtvama, a naše promjene osiguravaju da policija i tužitelji imaju jasnoću koja im je potrebna da se time pozabave i zaštite ljude", kazala je ministrica pravosuđa Velike Britanije Victoria Atkins.


>>>Zagrebački fakultet dobio ispriku zbog golišavih fotografija 'studentice': 'Ovo je cijela istina o Lovorki...'<<<


Skoro polovina žena u dobi od 18 do 34 godine dobije ovakvu neželjenu fotografiju


Prema istraživanjima profesorice sociologije Jessice Ringrose iz 2020. godine, čak 76 posto djevojaka u dobi od 12 do 18 godina dobilo je fotografiju penisa nekoj dječaka ili muškaraca. Nešto starije istraživanje YouGov-a iz 2018. godine također pokazuje da je skoro polovina žena u dobi od 18 do 34 godine dobila fotografiju seksualne prirode.


Osim novog kaznenog djela cyberflashinga, njihova se vlada prethodno obvezala na stvaranje još tri nova kaznena djela putem zakona o internetskoj sigurnosti. Vlada se nada da će se pozabaviti "širokim rasponom štetne privatne i javne komunikacije", uključujući i slanje uvredljivih e-mailova, objava na društvenim mrežama i WhatsApp poruka.


>>>Gola pred 8 učenika: Priče studentica koje zarađuju skidanjem do gola pred kolegama (i ne srame se toga)<<<


Na službenim stranicama njihove vlade navodi se da će Zakon o online sigurnosti također staviti više pravne odgovornosti na platforme društvenih medija, tražilice i druge web stranice ili aplikacije koje imaju korisnike, kako bi se uhvatili u koštac s nizom ilegalnih i štetnih sadržaja na njihovim uslugama.  


izvor: thetab.com

Još vijesti