L.B. u Vijesti

Zaradio 175 tisuća kuna na prodaji ispita: Hakirao sveučilište i 'dilao' ispitnim pitanjima

Jedan student druge godine platio mu je gotovo 57 tisuća kuna...

13. rujna 2021 14:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mladić je zaradio 20 tisuća funti (otprilike 175 tisuća kuna) nakon što je hakirao sustav sveučilišta, ukrao primjerke ispita i prodavao ih studentima – no, nakon što je otkriven, čeka ga 20 mjeseci zatvora.


Hayder Aljayyash "provalio" je u sustav Sveučilišta South Wales dok je studirao na magistarskom studiju, a primjerke ispita prodao je za tisuće funti. Jedan student druge godine platio je čak 6500 funti, piše The Tab.


Cimer dovodio "kupce"


Aljayyash je također naveo i cimera Noureldienija Eltarkija kao suučesnika koji je pronalazio "kupce", a zatim dobivao i proviziju u iznosu od 300 do 400 funti po svakom kupcu kojega je doveo Hayderu.


>>>Kako se vara na online ispitima? Sara sa zagrebačkog fakulteta pokušala i uspjela: 'Treba samo instalirati jedan program…'<<<


Poslovni je plan raskrinkan tek nakon što je jedan profesor shvatio da studenti mahom daju odgovore koji se nalaze u njegovoj shemi. Profesor matematike, Liam Harris, primijetio je da je petero studenata prepisalo i pravopisne pogreške iz njegovih primjeraka ispita.


Dotad, Aljayyash je svoje podatke za log-in u sustav sveučilišta iskoristio gotovo 700 puta, a koristio je i opciju pamćenja loznki iz svake online predavaonice u koju bi se ulogirao. Sveučilište je procijenilo da su ovime oštećeni za 100 tisuća funti. Angažirali su "ratnu sobu" kako bi istražili proboj u sustav te su platili izradu novih mjera osiguranja protiv ovakvih hakiranja.


IP adresa vodila do njihove kuće


Nakon što je spomenuti profesor posumnjao da se nešto događa, informatička služba Sveučilišta provjerila je 140 podataka u ulogiravanju te je na koncu izolirala IP adresu koja je vodila do računala u kući u kojoj su stanovali Aljayyash i Eltarki. Aljayyash je uhićen 30.svibnja 2019. godine, a prilikom uhićenja zalijenili su mu i 17 tisuća funti u gotovini, USB-ove i laptop na kojemu je čuvao dokumente koje je "skinuo" iz sveučilišnog sustava.


>>>'Oprao' sve koji po grupama 'žicaju' druge da im rješavaju zadatke s ispita: 'Studenti bi trebali biti stupovi napretka društva, a ne varalice...'<<<


Na suđenju, sudac Kraljevskog suda u Cardiffu suočio se s informacijama da je od počinjenja kaznenog djela Aljayyash preselio u Doncaster te se posvetio volonterskom radu. Naime, pomagao je tražiteljima azila u ovoj zemlji da se nauče služiti internetom. No, bez obzira na ovo, sudac Wynn Morgan izjavio je da je ovaj poduhvat bio "planiran i dosljedan" te da je počinitelja motivirala "financijska pohlepa".


Eltarkijeva odvjetnica, Susan Ferrier, izjavila je da je shvatio da je napravio najgluplju moguću pogrešku. Sudac je pak rekao da mu je jasno da plan nije njegova ideja, no da je njegova uloga svejedno bila nemoralna.


>>>Poznati 'vragolasti ekonomist' otkrio koji studenti varaju na ispitu<<<


Eltarki, koji je u Veliku Britaniju došao iz Libije, priznao je krivnju. Dobio je devet mjeseci uvjetne kazne i 200 sati neplaćenog rada. Aljayyash, tražitelj azila iz Iraka, priznao je krivnju te je osuđen na 20 mjeseci zatvorske kazne.


izvor: The Tab

Još vijesti